Nieuws

Firefox OS krijgt nieuwe interface

Een halfjaar nadat de eerste smartphones met Firefox OS zijn verschenen, kondigt Mozilla enkele ingrijpende veranderingen in de interface aan.

Firefox OS, het browsergebaseerde besturingssysteem van Mozilla, lijkt qua functionaliteit nu nog sterk op Android. Maar dat zal in de nabije toekomst gaan veranderen.

Op het Mobile World Congress liet Mozilla zien welke veranderingen er voor Firefox zitten aan te komen. De meeste hebben te maken met de interface: meldingen, switchen tussen applicaties, apps ontdekken en zoeken.

Browsen is alles
“Met de nieuwe versie maken we alles simpeler”, zegt Josh Carpenter van Firefox. “We maken de ultieme browse-ervaring.” Browsen op Firefox OS is veel meer dan alleen maar websites openen: omdat alle apps met webtechnologie worden gebouwd, noemt Mozilla zowat alles wat op de telefoon gebeurt “browsen”.

Vegen vanaf de rand van het scherm, zoals op Windows 8, wordt een van de belangrijkste manieren om het OS te besturen. Bovenaan elke pagina staat een stukje tekst dat uitlegt welke app of website er momenteel op het scherm staat. Door naar beneden te vegen, krijg je toegang tot een tekstveld waarin je zoektermen kan typen.

Er wordt gezocht op het web, maar ook tussen de apps op je telefoon, of in content binnen de apps. Voor Firefox zijn het web en apps allemaal één pot nat, dus de grenzen daartussen zijn behoorlijk vaag.

Weg met de installeerknop
Er komt ook een nieuwe manier om apps te installeren. Installeren is zelfs een groot woord: “Ik zou die installeer-knop graag zien verdwijnen,” aldus Carpenter, “installeren moet hetzelfde worden als openen.”

Als je verder veegt vanaf het bovenste deel van het scherm, kan je switchen tussen programma’s. Het Android-achtige notificatiescherm open je nu door van onder naar boven te vegen.

Links of rechts vegen brengt je in een andere app. Het idee is om die handeling vloeiender te maken, zegt Carpenter, en het wisselen tussen apps te vereenvoudigen.

Betere respons
Ook onder motorkap is er een en ander veranderd bij Firefox. De software om te pannen en te scrollen wanneer je met je vinger over het scherm beweegt, is compleet herschreven. De nieuwe aanpak werkt veel vloeiender, zegt Carpenter, wat cruciaal is. “Responsiviteit is de belangrijkste factor die bepaalt of iemand vindt dat een product aangenaam werkt. Het is zelfs belangrijker dan een mooi uiterlijk.”

Firefox zal nu ook proberen om typen op aanraakschermen makkelijker te maken, door ingevoerde tekst te proberen te voorspellen. De voorspelde letter wordt ook groter afgebeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business