Nieuws

Samsung lost SDK voor Gear 2 om snel apps te bouwen

De Koreaanse elektronicagigant onthult drie nieuwe software development kits voor hun nieuwe wearables en de Galaxy S5.

 Won-Pyo Hong, Samsungs president en hoofd van het Media Solution Center, bijt de spits af op de developer day van het bedrijf op het MWC. (Foto: Shara Tibken/CNet)

Woensdag introduceerde Samsung de tools waarmee ontwikkelaars apps zullen kunnen bouwen voor hun nieuwe wearables en vlaggenschip-telefoon Galaxy S5.

Het bedrijf sprak op de developer day van het MWC over de SDK die ze uitbrengen voor hun Gear 2 smartwatch, die draait op het Tizen-OS, en voor de bijhorende S Health-toepassing. Het zal ook een Gear Fit-SDK uitbrengen, waarmee ontwikkelaars apps zullen kunnen maken voor hun Android-toestellen die kunnen communiceren met de Gear Fit.

[related_article id=”161563″]

“Een van onze belangrijkste doelen was om het erg makkelijk te maken om Gear-toepassingen te ontwikkelen,” zei Curtis Sasaki, het hoofd van Samsungs Media Solution Center in de VS.

Hij voegde daaraan toe dat de software voor de Gear 2 dan wel draait op Tizen, maar toch klaar is voor interactie met Samsungs Android-toestel dankzij een widget dat draait op de Gear 2. Ontwikkelaars kunnen voor de smartwatch ook standalone-apps maken. In het geval van de Gear Fit is er wel altijd een Android-moederapplicatie nodig.

Maandag onthulde Samsung zijn nieuwste vlaggenschiptelefoon en drie nieuwe wearables: de Gear 2 en Gear 2 Neo smartwatches en de Gear Fit sportband. Het bedrijf rekent op die nieuwe producten om het een stevige positie te helpen bereiken in de wearables-markt. Het gebruikt de Gear 2 en Gear 2 Neo ook om Tizen te lanceren, hun open-source Linux-OS dat een Android-alternatief wil vormen.

Bij de aankondiging van de Gear 2 en Gear 2 Neo zei Samsung al dat ze de SDK voor de wearables zouden openstellen voor ontwikkelaars. Bij de eerste Gear controleerde Samsung nog sterk welke apps op het Android-toestelletje konden draaien, en werd de smartwatch niet opengesteld voor het volledige Google Play app-universum. Samsung contacteerde app-developers voor de lancering van het eerste toestel en werkte met hen samen om software te bouwen die goed zou functioneren op de smartwatch.

Samsung zal nu alle ontwikkelaars toestaan om apps te maken voor de Gear 2, maar houdt app-ontwikkeling voor de Galaxy Gear nog op uitnodiging. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat Samsung nog veel moeite zal steken in het verzamelen van apps voor hun eerste smartwatch. Het bedrijf zal eerder investeren in de nieuwe wearables.

“Tizen, het wearable-platform, is volgens ons erg open en maakt het makkelijk voor developers om widgets te bouwen met webtechnologie,” zei Sasaki.

 Curtis Sasaki, het hoofd van Samsungs Media Solution Center in de VS, onthult de apps die zullen lanceren op de Gear 2.

Gear 2 zal lanceren met een wereldwijd startaanbod van zo’n honderd apps, die nog gecureerd werden door Samsung. Het bedrijf verwacht dat veel andere ontwikkelaars in de daaropvolgende maanden apps zullen uitbrengen. Samsung hield zijn developer day dan ook op het MWC om extra interesse in het maken van apps voor hun toestellen op te wekken.

Gear 2 en Gear 2 Neo zullen werken met zeventien Samsung-toestellen. Gear Fit zal twintig toestellen ondersteunen, en ook de drie modellen van de geplande Tab 3 tablet-serie

Gear Fit kan ook gebruikt worden als een standalone-toestel voor zijn gezondheids-features. Functies zoals de herinneringen werken echter alleen maar als de sportband verbonden wordt met een mobiel toestel van Samsung.

Ook op woensdag stelde Samsung nog een upgrade van de Samsung Mobile SDK 1.5 voor, met ondersteuning voor de vingerafdruk-scanningtechnologie en de gesture-functies van de Galaxy S5. Daarnaast werd ook een multi-screen SDK voorgesteld, om apps te ontwikkelen die simultaan kunnen werken op een TV en een mobiel toestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business