Nieuws

IBM ontslaat tot kwart van personeel in hardware-divisie

IBM werkt aan een grote ontslagronde, maar weigert daar getallen op te plakken. Volgens sommige bronnen zou in de Systems and Technology-groep een kwart van de jobs geschrapt worden.

IBM bevestigt dat het een deel van zijn personeel wil ontslaan om zich beter te kunnen focussen op nieuwe kernactiviteiten: de cloud, analytics en cognitieve computers.

“Zoals al gemeld in recente kwartaalverslagen, blijft IBM zijn personeelsbestand herbalanceren om aan de veranderende noden van zijn cliënten tegemoet te komen en om als eerste nieuwe segmenten met hoge toegevoegde waarden in de IT-industrie te ontginnen”, zo laat IBM-woordvoerder Doug Shelton weten.  “Daarom positioneert IBM zichzelf om in segmenten als de cloud, analytics en cognitieve computers de leiding te nemen en om hierin te investeren.”

Hardwaredivisie hard getroffen
Hoeveel mensen precies moeten vertrekken, wil Big Blue nog niet zeggen. Een goedingelichte bron meldt aan de website CNET echter dat in de afdeling Systems & Technology tot een kwart van de jobs zouden verloren gaan. Dit is de divisie die de IBM-servers bouwt en waarnaar vaak gerefereerd wordt als de ‘hardware’-divisie.

Volgens de vakbonden zullen vooral werknemers uit New York, Minnesota en Vermont getroffen worden door de saneringen, alsook werknemers buiten de V.S. Enkele lokale kranten weten al dat er in Vermont ruim 100 banen zullen sneuvelen. In New York zouden nog 3.100 mensen overblijven. Nu werken er daar nog 7.000. Het is niet duidelijk of er ook in de Benelux banen op de helling staan.

Ook 3.000 vacatures
Vorige maand werd bekend dat IBM zijn x86-serverafdeling aan het Chinese Lenovo overlaat voor 2,3 miljard dollar. Ontslagen in die afdelingen komen dus niet echt als een verrassing. Aanvankelijk leek het er op dat zowat 7.500 ex-IBM’ers een job zouden krijgen bij Lenovo. In 2005 verkocht IBM ook al zijn PC-afdeling aan Lenovo.

IBM heeft momenteel meer dan 400.000 mensen op de loonlijst staan. Volgens het bedrijf is dat aantal de laatste drie jaar stabiel gebleven. IBM investeert bovendien zwaar in projecten als Watson, waarmee het wil laten zien wat er mogelijk is op het gebied van cognitieve computers en spraakherkenning.

“Dit jaar hebben we al één miljard dollar opzij gezet voor Watson en 1,2 miljard dollar om onze aanwezigheid in cloud computing uit te breiden”, zegt Shelton. “Daarbovenop liet IBM deze week nog weten dat het nog eens één miljard steekt in platform-as-a-service-diensten in de cloud en bijkomend investeert in domeinen als nanotechnologie waardoor er honderden nieuwe jobs zullen bijkomen in de staat New York.” Volgens het bedrijf heeft het constant zowat 3.000 vacatures in dit soort domeinen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business