Nieuws

Base experimenteert met LTE-Advanced voor nog snellere 4G

De operator experimenteert met LTE-Advanced om nog snellere 4G-snelheden aan te bieden en heeft vandaag met succes een eerste test uitgevoerd.

Base Company heeft in Hasselt de eerste succesvolle test met LTE-Advanced uitgevoerd. Die technologie belooft 4G-snelheden tot 300 Mbps.

Base heeft het voorbije jaar de nodige investeringen gedaan in zijn netwerk om een inhaalslag te maken op de andere operatoren. Het 3G-netwerk is ondertussen op gelijk niveau met de concurrentie en in oktober ging Base met zijn 4G-netwerk van start in 15 steden.

[related_article id=”161563″]

Vier maanden later heeft het 4G-netwerk van Base reeds een potentieel bereik van 4 miljoen mensen in 400 steden en gemeenten. Oorspronkelijk hadden alleen klanten met een specifiek tariefplan toegang tot het snelle netwerk, maar vorige week werd dat uitgebreid naar alle klanten. Natuurlijk moet je wel ook over een 4G-compatibele smartphone beschikken.

Base zet de uitrol van 4G snel verder, maar ondertussen kijkt de operator al naar de volgende stap: LTE-Advanced. Die technologie bouwt voort op de huidige 4G-technologie en moet een theoretische maximumsnelheid van 300 Mbps toelaten.

“Onze klanten blijken het mobiele internet steeds intenser te gebruiken. Met LTE-Advanced anticiperen we op die trend. Steeds meer klassieke offlinediensten worden nu ook online aangeboden. Denk maar aan Ultra HD-videodiensten die allemaal gebruikmaken van mobiele technologie en de vraag naar een hogere snelheid en capaciteit alleen maar aanwakkeren,” zegt CEO Jos Donvil in een persbericht.

De operator heeft vrijdag in samenwerking met partner ZTE de eerste succesvolle test met LTE-Advanced uitgevoerd en behaalde een gemiddelde snelheid van 223 Mbps, met een piek van 274 Mbps. Bij de test werd gebruik gemaakt van 2x20Mhz Carrier Aggregation, in combinatie met de MiMo 2×2-technologie.

“Met deze snelheden kan de klant een bestand van 10 MB downloaden in minder dan een seconde, terwijl daar tweeënhalf jaar geleden nog 90 seconden voor nodig was,” aldus CTO Suzanne Kelder.

Base Company is naar eigen zeggen bij de eerste operatoren in Europa om met LTE-Advanced te experimenteren. Het gaat natuurlijk wel nog maar om een testfase en het zal dus nog een tijdje duren voordat de technologie commercieel wordt uitgerold.

Ondertussen zijn de operatoren nog volop bezig met de uitrol van hun ‘gewone’ 4G-netwerken. Proximus- en Base-klanten kunnen op veel plaatsen reeds van 4G genieten, maar Mobistar is nog altijd niet begonnen met de commerciële uitrol van de technologie. Een kleine groep klanten is het 4G-netwerk wel reeds enkele maanden aan het testen en Mobistar zou volgens Data News een lancering plannen voor eind maart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business