Na een hele stroom geruchten heeft nu ook Apple zelf bevestigd dat Carplay volgende week wordt voorgesteld op het autosalon van Genève. Carplay stond tot nog toe bekend als iOS in the car.

Ferrari, BMW en Volvo. Dat is het eerste trio autofabrikanten dat op het komende salon van Genève Carplay zal laten zien.

Carplay is de versie van iOS die Apple voor auto"s klaarstoomde en die eerst bekendstond als iOS in the car. Later komt daar nog een hele reeks fabrikanten bij. Er zijn al overeenkomsten met onder meer Ford, Honda, Jaguar, Kia, Nissan, Subaru, Peugeot-Citroën en Toyota.

 

Siri doet mee, Spotify ook
Op de Worldwide Developers Conference van vorig jaar toonde Apple zijn eerste ideeën voor Carplay, maar de interface is ondertussen al weer flink geëvolueerd. Gebruikers kunnen Carplay bedienen via de eigen interface van de wagen of via stembediening. In dat laatste geval wordt Siri geactiveerd, de persoonlijke assistent die Apple in de iPhone inbouwde.

Met Carplay kan je telefoneren, navigeren, naar muziek luisteren en berichten en voicemails laten voorlezen. Telefoontjes die binnenkomen, kun je bijvoorbeeld aannemen met een stemcommando. Op die manier moeten chauffeurs minder afgeleid worden terwijl ze rijden, stelt Apple.

Het navigatiegedeelte geeft rij-aanwijzingen (‘Bij de volgende rotonde linksaf’) en is gebaseerd op Maps. Het probeert ook bestemmingen te anticiperen op basis van vorige trips. Die informatie haalt het systeem uit je contactenlijst, e-mails en sms’jes.

Muziek kan je via Carplay beluisteren door Siri te vertellen welke artiest of welk liedje je wil horen. Dit werkt ook voor audioboeken, podcasts en iTunes Radio. Apple heeft daarnaast ondersteuning ingebouwd voor de muziekdiensten Spotify en Pandora.

Geen Nederlands
Carplay komt als een update voor iOS 7 en werkt op de iPhone 5, 5S en 5C. De eerste auto’s die het systeem gaan ondersteunen moeten nog dit jaar bij de garagisten opduiken. Of ook de Belgische en Nederlandse markt dan al bediend zal worden, is nog niet zeker. Siri werkt immers nog altijd niet met Nederlandstalige commando’s.