Nieuws

Strijd tussen mobiele chipfabrikanten wordt pittig

Verwacht je aan een wedloop naar meer processorkernen en ondersteuning voor 64-bit, hogere schermresoluties, betere camera's en sneller 4G-internet.

Op de traditionele pc-markt is de processoroorlog al lang gestreden, met Intel die nagenoeg een monopoliepositie inneemt. De fabrikant domineert op vlak van technologie en prestaties, terwijl AMD de prijzen drukt. Op de mobiele markt ziet het plaatje er heel wat anders uit.

Vorige week op het Mobile World Congress in Barcelona kregen we alvast een voorproefje van wat de verschillende mobiele chipfabrikanten dit jaar in petto hebben. Verwacht je aan een wedloop naar meer processorkernen, ondersteuning voor 64-bit, hogere schermresoluties, betere camera’s en sneller 4G-internet.

[related_article id=”161563″]

Intel

Op de pc-markt is Intel een speler waar je niet omheen kan, maar op de mobiele markt is dat voorlopig nog niet het geval. Op het MWC toonde de chipfabrikant zijn nieuwe Atom Z3480, een 64-bit dualcore-processor voor Androidsmartphones- en tablets. De chip is gebouwd op een 22 nm-procédé en geklokt op 2,13 GHz. Volgens Intel is de chip tot 1,7 maal sneller dan zijn voorganger (Z2580) en zou hij beter presteren dan de Apple A7 of Qualcomm Snapdragon 800.

 

Daarnaast onthulde Intel ook de krachtigere quadcore Atom Z35xx. Die chip heeft niet alleen dubbel zoveel kernen als de Atom Z3480, maar heeft ook een hogere kloksnelheid van 2,3 GHz. Bovendien werkt hij samen met de XMM 7260, Intels eerste multi-mode modem met ondersteuning voor LTE-Advanced Category 6. In een demo werden daarmee downloadsnelheden tot 300 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps behaald. Later op het jaar zal Intel zijn eerste chip met geïntegreerde 3G-modem introduceren, gevolgd door een versie met 4G LTE volgend jaar.

In het tweede kwartaal van 2014 moeten de eerste toestellen met deze nieuwe chips op de markt verschijnen. Intel heeft onder meer samenwerkingen aangekondigd met Asus, Acer, Dell, Foxconn en Lenovo voor het gebruik van de nieuwe chips en/of LTE-modems in hun toestellen. Over de komst van Bay Trail naar Android-tablets bleef het opvallend stil bij Intel. Die chips worden momenteel alleen gebruikt in een aantal Windows-tablets van onder meer Acer, Dell en Lenovo.

Qualcomm

Qualcomm staat veel sterker op de mobiele chipmarkt en domineert het toneel met zijn Snapdragon-processors met ingebouwde 3G- en 4G-modems. Maar het moet die positie stevig verdedigen. Aan de bovenkant van de markt voelt het de hete adem van Intel, Samsung en Nvidia, terwijl aan de onderkant snel groeiende Aziatische spelers zoals MediaTek, Spreadtrum en Allwinner op de loer liggen.

Qualcomm heeft op de beurs een (kleine) update voor de Snapdragon 800 aangekondigd. De Snapdragon 801 – die we onder meer in de Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2 terugvinden – maakt gebruik van hetzelfde 28 nm-procédé en heeft dezelfde 32-bit Krait 400 quadcore-processor, Adreno 330-gpu en geïntegreerde 150 Mbps LTE-modem als de 800. De kloksnelheid van de CPU bedraagt nu echter 2,45 GHz, de GPU piekt op 578 MHz en de memory bus is sneller. Qualcomm had eerder ook al de Snapdragon 805 aangekondigd, maar die zal pas later dit jaar op de markt verschijnen.

Aan de onderkant van de markt heeft Qualcomm twee nieuwe 64-bit chips voor smartphones uit het middensegment aangekondigd. De Snapdragon 610 beschikt over vier Cortex A53 CPU-kernen, terwijl de Snapdragon 615 acht A53-kernen aan boord heeft die in twee clusters georganiseerd zijn. Zo kan de beschikbare rekenkracht meer efficiënt en zuiniger worden gebruikt (big.LITTLE processing). Het is opvallend dat Qualcomm voor deze chips gebruikmaakt van ARM-kernen in plaats van een eigen ontwerp, maar de chipfabrikant kan zich natuurlijk nog altijd onderscheiden met zijn Adreno-gpu’s en geïntegreerde LTE-modems. Eerder had Qualcomm al zijn eerste 64-bit chip geïntroduceerd: de Snapdragon 410. Alle drie deze chips zullen vanaf het derde kwartaal van 2014 in toestellen beginnen opduiken.

Samsung

Samsung heeft op MWC niet alleen de nieuwe Galaxy S5 aangekondigd, maar onthulde onder meer ook twee nieuwe Exynos-processoren. De Exynos 5422 is een geüpdatete versie van de huidige octacore Exynos 5420 en combineert vier 2,1 GHz Cortex A15-kernen met vier 1,5 GHz Cortex A7-kernen. Die zijn zo geconfigureerd dat de beschikbare rekenkracht zo efficiënt en zuinig mogelijk wordt gebruikt. Eender welke combinatie van maximaal acht kernen kan worden ingezet, afhankelijk van de taak.

De tweede chip is de Exynos 5260, die in totaal over zes CPU-kernen beschikt. De 5260 combineert twee 1,7 GHz A15-kernen en vier 1,3 GHz A7-kernen, die eveneens afzonderlijk kunnen worden ingezet afhankelijk van de noden. Beide chips maken gebruik van een 28 nm-procédé en 32-bit ARMv7-kern. Samsung werkt ook aan een 64-bit processor, maar die zal pas later dit jaar verschijnen.

De Exynos 5422 wordt nu reeds in enkele versies van de Galaxy S5 gebruikt en de Exynos 5260 vinden we in de Galaxy Note 3 Neo terug.

Nvidia

Het lijkt erop dat Nvidia in januari tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas al zijn kruit reeds heeft verschoten, want op MWC bleeft het opvallend stil bij de chipfabrikant. Op CES werd de nieuwe Tegra K1-chip met Kepler-architectuur onthuld. Die verschijnt later dit jaar.

Nvidia heeft wel aangekondigd dat de Franse telefoonfabrikant Wiko Mobile als eerste de Tegra 4i met geïntegreerde i500 LTE-modem in een smartphone zal stoppen. In Zuid-Amerika gaat LG een versie van de G2 Mini op de markt brengen met deze chip. De Tegra 4i is een afgeslankte versie van de Tegra 4, die we vooral in tablets terugvinden.

Imagination Technologies

Imagination Technologies greep de beurs aan als een kans om zijn PowerVR GX6650-gpu te onthullen. Die beschikt net als de gpu in de Tegra K1 over 192 kernen. Geen van de twee is reeds beschikbaar, dus het is nog afwachten om te zien hoe ze tegenover elkaar presteren.

MediaTek

Ook MediaTek sprong op de kar van de 64-bit chips met de aankondiging van de MT6572 en MT 6732. Die maken allebei gebruik van dezelfde Cortex A53-kernen, Mali T760-gpu en geïntegreerde 150 Mbps LTE-modem. Het verschil zit hem in het aantal CPU-kernen. De MT6572 beschikt over acht kernen, geklokt op 2,0 GHz. De MT6732 heeft vier kernen die op 1,5 GHz zijn geklokt.

Deze chips zullen pas eind dit jaar beschikbaar zijn, maar MediaTek heeft eerder ook de 32-bit MT6595 octacore-processor aangekondigd, die in de eerste helft van dit jaar zal verschijnen.

Allwinner

Allwinner heeft ook een nieuwe octacore-chip (32-bit) gepresenteerd. De UltraOcta A80 combineert vier Cortex A7-kernen met vier Cortex A15-kernen, bijgestaan door Imaginations PowerVR G6230-gpu. Volgens Allwinner zullen de eerste toestellen met deze chip in de komende maanden verschijnen.

Marvell

Marvell sluit zich aan bij het rijtje van chipfabrikanten die een 64-bit chip op de markt brengen. De Armada PXA1928 maakt gebruik van vier Cortex A53-kernen en beschikt over een geïntegreerde LTE multi-mode modem.

Spreadtrum

Voor de volledigheid voegen we nog even de SC6821 van Spreadtrum aan dit lijstje toe. Dat is een beetje de vreemde eend in de bijt omdat hij gebruikt zal worden voor smartphones die draaien op Mozilla’s Firefox OS en zullen worden verkocht aan 25 dollar per stuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business