Nieuws

Microsofts alternatief voor Siri verschijnt in gelekt filmpje

Een nieuwe gelekte video lijkt Microsofts toekomstige digitale assistent, codenaam Cortana, in actie te laten zien.

Een van de belangrijkste nieuwe features van Windows Phone 8.1 – de digitale personal assistant met codenaam Cortana – heeft net een kort, officieus videodebuut gemaakt.

UnleashThePhones.com postte een filmpje van een tweetal minuten op YouTube, waarin je een aantal eigenschappen van Cortana in actie kan zien. Haar spreekstem wordt echter niet onthuld.

[related_article id=”161452″]

Microsoft zelf houdt de lippen stevig op elkaar over alles wat met Cortana te maken heeft.

Microsofts alternatief voor Apples Siri en Google Now kreeg zijn codenaam van die andere Cortana, een artificieel intelligent personage uit de Halo-games dat kan leren en zich aanpassen. Op dezelfde manier zal deze nieuwe Cortana, met zelflerende technologie en het Satori-kenniscentrum dat ook Bing ondersteunt.

Onderdeel van Windows 8.1
Cortana zal een optioneel onderdeel van Windows 8.1 worden. Volgens de video zou je een Microsoft-account nodig hebben om van de dienst gebruik te maken. Als je ingelogd bent, kan je Cortana oproepen met een druk op de Bing-zoekknop.

Volgens de video stelt Cortana gebruikers eerst een paar vragen, zoals hoe ze liefst aangesproken worden, wat hun hobby’s zijn, en hoe ze Cortana het liefst gebruiken. Daarna krijg je een aantal voorbeeldvragen en –opdrachten die Cortana kan uitvoeren, zoals “maak me wakker om 7 uur”.

Het is niet de eerste onofficiële onthulling over de mysterieuze AI. De website The Verge maakte eerder bekend dat de persoonlijke informatie van gebruikers opgeslagen zal worden in een ‘notebook’ binnen Cortana. LiveSino.net postte dan weer de icoontjes die onderdeel zijn van de recent gelekte Windows Phone 8.1 software-ontwikkelingskit en emulator. Deze icoontjes – voor zaken als weer, aandelen, verkeer, locaties, en meer – geven een eerste aanduiding over het soort vragen waar Cortana mee kan helpen.

Cortana zou een belangrijk deel worden van de makeover die de hele shell – de meest hoofddiensten en –ervaring – van Windows Phone, Windows en de Xbox One zouden krijgen. Cortana zal eerst uitkomen als onderdeel van Windows Phone 8.1, dat verwacht wordt eind maart of begin april.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business