Nieuws

Pc-verkoop zal nog vier jaar blijven dalen

Hoewel de wereldwijde verkoop dit jaar iets hoger uitviel dan verwacht, voorspelt IDC dat het vanaf nu weer bergaf zal gaan.

De pc-markt zal het de komende jaren steeds moeilijker krijgen, zegt onderzoeksfirma IDC.

In zijn laatste Worldwide Quarterly PC Tracker-rapport, dat dinsdag verscheen, laat IDC weten dat het zijn pc-verkoopsvooruitzicht voor 2014 met twee procent verminderd heeft, en op langere termijn met iets minder dan één procent. De wereldwijde pc-verkoop wordt nu verwacht te dalen van 315,1 miljoen vorig jaar naar 295,9 miljoen dit jaar en 291,7 miljoen in 2018.

De pc-verkoop over de hele wereld daalde vorig jaar met 9,8 procent, wat iets beter was dan IDC’s vooruitzicht van een daling van 10,1 procent. Waarom dan die grimmige vooruitblik?

Bijstelling voor opkomende markten
Volgens IDC was alle vooruitgang van 2013 grotendeels te wijten aan trends op korte termijn, zoals vervangingen voor Windows XP-computers. Ook de prognose voor pc-verkoop in de opkomende markten is gedaald, door factoren als de zwakkere economische groei en de steeds stijgende concurrentie van smartphones en tablets.

“De opkomende markten waren één van de belangrijkste aandrijvers van de pc-markt, omdat de stijgende penetratie in hun grote bevolkingsaantallen de groei in het algemeen een flinke boost gaf”, zegt Loren Loverde, IDC’s Worldwide PC Trackers Vice President.

“Op dit moment zien we echter dat net die markten meer beïnvloed worden door het zwakke economische klimaat en door belangrijke verschuivingen in het aankoopgedrag. De prioriteiten van de koper verleggen zich. We verwachten wel dat deze regio’s zich zullen herpakken en dan beter zullen gaan presteren dan de gevestigde regio’s, maar daarmee zou de groei zich stabiliseren rond nul procent, en niet stijgen zoals we dat in het verleden konden vaststellen.”

Bron: IDC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business