De Samsung Ativ Book 9 Lite heeft een eenvoudige configuratie zonder veel uitschieters. De SSD is wel een fijne extra voor zijn prijs.

Advertentie

De Samsung Ativ Book 9 komt in twee smaken: Plus en Lite. De Lite heeft een interessanter prijskaartje dan zijn 800 (!) euro duurdere broertje. Rechtstreeks met elkaar vergelijken ga ik dus niet doen, daarvoor is het verschil veel te groot.

Wat me wel opvalt bij de configuratie van de Lite, is de chip: een quadcore-processor van Samsung. Sinds wanneer maakt Samsung zijn eigen laptopchips? Na wat zoekwerk blijkt het om een lichte AMD A6-processor te gaan. Een heel lichte, want qua rekenkracht scoort hij met voorsprong het slechtst van alle laptops uit de test. Slechte laptop dan? Gelukkig helpt de SSD deze laptop uit de nood.

Een SSD in een laptop van 699 euro zie ik graag, zelfs al moet je daarvoor opofferingen maken. Daarom voelt deze laptop sneller aan dan bijvoorbeeld de Dell Inspiron 17R, die nochtans qua prestaties driemaal beter scoort. Ik ben blij dat een fabrikant eindelijk het belang van een SSD inziet.

Verder is de configuratie eerder eenvoudig zonder uitschieters. Met zo’n naam verwacht je een ultralichte laptop, maar 1,58 kg is niet bijster licht. Zijn profiel doet anders vermoeden. De ATIV Book 9 Lite is wel heel dun, en dat gaat ten koste van de HDMI- en netwerkaansluiting. Voor beide heb je adapters nodig (zitten in de doos), die je meestal toch vergeet mee te nemen.

Het toetsenbord tikt heel aangenaam, maar het touchpad is een ander paar mouwen. Het reageert goed en de veegbewegingen werken prima, maar elke keer je het touchpad aanraakt, hoor je zo’n klikkend geluid dat weinig vertrouwen geeft. Dan heb ik liever het touchpad van zijn snellere, duurdere broer.

Dun en compact: ideaal om overal mee te nemen, pas na 7 uur bij licht gebruik houdt hij het voor bekeken. Zijn snellere broer doet maar een uurtje beter. Een prima laptop mét SSD voor een degelijke prijs, zonde dat Samsung voor een glossy behuizing kiest die functioneert als vingerafdrukmagneet.

Specificaties Samsung Ativ Book 9 Lite (NP905S3G):

  • CPU: AMD A6-1450
  • RAM: 4 GB
  • GPU: AMD Radeon HD 8250
  • Opslag: 128 GB SSD
  • Scherm: 13,3", mat, 1.366 x 768 pixels
  • OS: Windows 8.1

Benchmarks:

Advertentie