Nieuws

Neelie Kroes: ‘Snowden heeft ons wakker geschud’

De vicepresident van de Europese Commissie stelt dat de tijd gekomen is voor "bescherming zonder protectionisme".

Neelie Kroes, de vicepresident van de Europese Commissie, stelde maandag op de Cebit Global Conference dat de wereld zijn lessen zou moeten trekken uit de lekken van Edward Snowden.

“Snowden schudde ons wakker”, zei ze volgens Recode. “Laten we zorgen dat we er niet doorheen slapen.”

[related_article id=”158578″]

Kroes besteedde haar tijd op Cebit aan het bespreken van het feit dat cyberoorlogvoering en –spionage een onderdeel zijn van de digitale wereld. Ze waarschuwde ook dat het hoog tijd wordt dat de wereld uitmaakt wat de beste balans is tussen het verzamelen van data en het beschermen van privacy. “Mensen moeten ja zeggen tegen bescherming maar nee tegen protectionisme”, aldus Kroes.

De informatie die Snowden lekte veroorzaakte een enorme wereldwijde controverse, nadat duidelijk werd dat de VS zich blijkbaar bezighoudt met verregaande digitale spionage. Een aantal landen heeft de praktijken al veroordeeld, en ook privacygroepen nemen er aanstoot aan. Tegelijkertijd hebben de lekken ook heel wat klaarheid geschept over privacy en de maatregelen waarmee de overheidsspionage beperkt kan worden.

Kroes, van haar kant, stelt geen concrete oplossingen voor, maar zegt wel dat “muren bouwen niet de oplossing is voor ons probleem”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business