Nieuws

Wat we kunnen verwachten in iOS 8

Met ontwikkelaarsbeurs WWDC in zicht komen de eerste geruchten over iOS 8 naar buiten. Het mobiele OS van Apple zou zeker vijf nieuwe eigen apps krijgen.

Nu iOS 7.1 de deur uit is, is Apple al hard aan het werk aan iOS 8.

Het is de verwachting dat het OS begin juni debuteert op de volgende World Wide Developers Conference (WWDC). Apple zelf heeft nog niets losgelaten over iOS 8. Alle geruchten hierover blijven dus onder voorbehoud. Een overzicht.

[related_article id=”158256″]

Nieuwe apps
Er komen nieuwe apps in iOS 8 voor Preview, Text Edit, Tips en Healthbook, zo blijkt uit een gelekt screenshot dat gepubliceerd werd op de Chinese site Weibo (de foto is ondertussen al weer verdwenen).

Healthbook is de interessantste nieuwigheid, deze app zal waarschijnlijk inhaken op de nieuwe iWatch-smartwatch waar Apple al zo lang aan zou werken. De app loopt qua uiterlijk behoorlijk gelijk met Passbook en biedt onder meer ondersteuning voor het uitlezen van de bloeddruk (rood), hartslag (groen) en verbrande calorieën.

Preview en Text Edit zijn bedoeld om documenten in te kijken die op iCloud worden bewaard, zo weet 9to5Mac. Apple heeft al iCloud-ondersteuning voor Preview en Text Edit toegevoegd in Mountain Lion, maar in iOS ontbrak deze functie alsnog. Teksten aanpassen zou voorlopig niet kunnen. Tips zou dan weer een soort onlinehelpsysteem voor iOS zijn, die content uit bestaande bronnen haalt, zoals apple.com/iphone-5s/tips.

Nieuwe iTunes Radio-app
Apple zou van plan zijn om zijn iTunes Radio, dat nu nog gewoon een tab is in de Music-app, af te splitsen. iTunes Radio werd in september vorig jaar aangekondigd en is in korte tijd populair geworden. De muziekdienst staat in de VS nu op de derde plaats, na Pandora en iHeartRadio, maar voor Spotify, zo berekende het bureau Statista onlangs.

Nieuwe Maps met openbaar vervoer
De eerste incarnatie van Maps was niet bepaald Apples grootste succes, maar de App wordt door Apple constant aangepast en verbeterd. Ook verschillende acquisities die Apple de laatste deed (BroadMap, Embark en HopStop) waren bedoeld om Maps te versterken. In iOS 8 heeft Apple nu ook openbaar vervoer opgenomen.

Afscheid van Game Center?
Volgens 9to5Mac is Apple van plan om zijn weinig gebruikte Game Center te dumpen en dezelfde functionaliteit naar de spelletjes zelf over te brengen. Dit zou minder dan een jaar zijn na de flinke cosmetische opsmuk die Game Center kreeg.

En verder
Ook verschillende andere, bestaande functionaliteiten worden Apple op de schop genomen in iOS 8, zegt 9to5Mac. Daaronder:

– Data sharing API: Apple wil het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker maken om data over en weer te sluizen. De fotoapps zouden een stuk makkelijker samenwerken met Facebook en Instagram.

Carplay gaat ook wifi ondersteunen in auto"s die dit aan boord hebben. Vooralsnog werkte Carplay alleen via de Lightning-kabel.

– Messages: Gebruikers kunnen bepaalde threads automatisch wissen na een bepaalde tijd (een jaar, een maand).

– Notificatiecenter: Een nieuwe, simpele vormgeving zonder de tabs Alle en Gemist.

– Voice Memo"s: worden makkelijker te bedienen

Waar blijft…?
Desondanks zijn er nog een heleboel dingen die zeer welkom zouden zijn, maar voorlopig nog ontbreken.

– De mogelijkheid om standaard apps in te stellen
– Toetsenborden van derden
– Het springboard kan nog altijd niet in landschapsmodus en ondersteboven gebruikt worden
– Widgets en widgets op het Lock Screen
– Menubarlets
– Verschillende Gebruikersaccounts
– Beter printopties

appledeveloperios 7ios 8itprofessionalnieuwswwdc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN