Nieuws

Firefox OS heeft topprioriteit voor nieuwe baas Mozilla

Het bedrijf Mozilla is vooral bekend van de alternatieve webbrowser Firefox. De nieuwe topman Brendan Eich wil dat veranderen en gaat zich toeleggen op het mobiele besturingssysteem Firefox OS.

Mozilla, het bedrijf achter de populaire browser Firefox, is bijna een jaar op zoek geweest naar een nieuwe topman nadat CEO Gary Kovacs – die er sinds 2010 zat – bijna een jaar geleden besloot op te stappen. In hun zoektocht zijn ze uitgekomen bij voormalig CTO Brendan Eich.

Zijn aanstelling als de nieuwe CEO van Mozilla betekent dat er dingen gaan veranderen. Zo verschuift de focus van de webbrowser naar het nieuwe mobiele besturingssysteem Firefox OS.

Netscape Navigator
In technische kringen is Eich het beste bekend als de uitvinder van Javascript in 1995. Hij begon bij Mozilla als een van de eerste ontwikkelaars aan Firefox" voorganger: Netscape Navigator. Daarbij was hij sinds het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van alternatieve webbrowser Firefox.

Sinds augustus 2005 bekleedt hij binnen Mozilla de positie van CTO, maar zelfs voor zijn promotie naar deze functie was hij al verantwoordelijk voor de product- en engineeringteams.

Managementtaken
In een interview legt Eich uit dat hij tijdens zijn periode als CTO al de nodige managementtaken op zijn bordje had liggen. Kijkend naar de toekomst verwacht hij persoonlijk niet meer toe te komen aan het uitvoeren van technische werkzaamheden.

Al zijn tijd gaat op aan het leiden van de afdelingen van Mozilla, waaronder de marketing. Tevens gaat hij erop toezien dat het bedrijf meer gebruikersdiensten gaat leveren, zoals Mozilla Location Service. Dit helpt gebruikers bij het bepalen van hun exacte locatie op basis van wifipunten in plaats van gps.

Firefox OS is belangrijkst
Het grote nieuws is echter dat onder Eichs bewind Firefox OS topprioriteit krijgt. De nieuwe CEO ziet dit als zijn belangrijkste taak. “Het is net als een fantastische circusshow”, omschrijft hij. “Je laat de borden draaien terwijl je een salto achterover maakt. We gaan aan de slag met mobiel op de enige manier dat dat kan. Daarbij is het heel belangrijk dat we Firefox OS op zo veel mogelijk systemen krijgen.

Kan Mozilla de stap maken van browsers naar smartphones? Eich is in ieder geval vastbesloten om het voor elkaar te krijgen. Het bedrijf heeft de eerste veranderingen al doorgevoerd, zoals het toevoegen van reclames aan zijn browser en meer de nadruk leggen op Firefox OS.

Koerswijziging
Hoewel Mozilla nu geleid wordt door een van zijn oprichters, bewandelt het bedrijf geen oude paden. Met een afnemend aandeel op de browsermarkt en een businessmodel dat veel te afhankelijk was van de goede manieren van Google, is het tijd voor een radicale koerswijziging.

Nu is het aan Eich om te laten zien dat Firefox OS de strijd kan winnen van Windows Phone en Ubuntu om de nummer drie te worden van de mobiele besturingssystemen, achter Android en iOS.

besturingssysteembrendan eichfirefoxfirefox osmozillanieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals