Nieuws

Nu ook YouTube geblokkeerd in Turkije

Na de onsuccesvolle en illegale ban van Twitter door de Turkse regering wordt nu ook Youtube afgesloten voor de Turkse internetgebruiker.

Hardleers is hij wel, die premier Erdogan van Turkije. Nog geen dag nadat zijn censuur van Twitter als illegaal bestempeld werd door het Turkse gerecht, richt de man zijn pijlen op YouTube.

Aan de basis ligt een gelekte audio-opname die de premier en zijn partij in een slecht daglicht stellen. Concreet gaat het om twee opnames. In de eerste bespreekt het hoofd van de Turkse spionagedienst mogelijke militaire actie in Syrië met de minister van buitenlandse zaken.

De tweede opname lijkt aan te tonen dat premier Erdogan aan de basis lag van een seksschandaal dat leidde tot het ontslag van een van zijn concurrenten. Erdogan zou een sekstape van de man gelekt hebben.

De twee audio-opnames werden op YouTube geüpload, en daar kon Erdogan niet mee lachen. Blokkeren die handel moet sinds de (weinig succesvolle) Twitterban zijn motto zijn, want nu kunnen Turken de populaire videowebsite dus niet meer bezoeken. Als het Turkse gerecht een beetje consequentie aan de dag legt, zal ook deze ban niet al te lang duren.

Verkiezingen staan om de hoek in Turkije en de AKP van Erdogan ziet de bui waarschijnlijk al hangen. De partij wordt geplaagd door corruptieschandalen en het moet zo erg zijn dat dwaze censuurpogingen de enige oplossing zijn. Behalve YouTube en Twitter opperde de premier dat ook Facebook er binnenkort aan zal moeten geloven. Of het Turkse volk dankzij ongewenste censuur terug fan wordt van de AKP valt af te wachten.

Europees Hof
De ban komt er in de nasleep van een beslissing van het Europees Hof om toe te staan dat internetproviders verplicht worden om bepaalde websites te blokkeren. In Europa lijkt het gelukkig wel te gaan over copyrightbescherming, en het Hof stelt in zijn uitspraak dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de bescherming van het auteursrecht  en andere grondrechten, zoals het recht op informatievrijheid.

De uitspraak van het Europees Hof is helaas niet rechtstreeks van toepassing op Turkije. Erdogans acties liggen immers niet in de lijn van wat men een evenwicht tussen grondrechten kan noemen. Het land is al wel geruime tijd kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie. De recente acties van de Turkse regering zullen die toetreding in ieder geval niet versnellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business