Nieuws

Helft bestuur Mozilla stapt op na komst nieuwe directeur

De helft van de raad van bestuur neemt ontslag bij Mozilla vanwege de aanstelling van Brendan Eich als directeur. Maar niet vanwege zijn kijk op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Terwijl Mozilla bezig was met brandjes blussen vanwege de controversiële benoeming van Brendan Eich als nieuwe CEO, hebben drie van de zes leden van de raad van bestuur naar aanleiding hiervan hun functie neergelegd.

The Wall Street Journal liet zaterdag weten dat voormalige directeuren Gary Kovacs en John Lilly en Shmoop-CEO Ellen Siminoff de raad van bestuur van de non-profitorganisatie vorige week hebben verlaten. Naar verluidt omdat ze een CEO van buitenaf wilden met ervaring in de mobiele industrie om aan de slag te gaan met de plannen voor het mobiele platform Firefox OS.

Brendan Eich
Eich, een medeoprichter van Mozilla, diende bijna tien jaar als de chief technology officer van het bedrijf. Toen hij vorige week werd aangewezen als nieuwe CEO gaf hij aan dat Firefox OS zijn topprioriteit zou zijn.

“Het is net als een fantastische circusshow”, gaf Eich aan. “Je laat de borden draaien terwijl je een salto achterover maakt. We gaan aan de slag met mobiel op de enige manier dat dat kan. Daarbij is het heel belangrijk dat we Firefox OS op zo veel mogelijk systemen krijgen.

Tijdens het Mobile World Congress in februari gaf Mozilla te kennen dat het gaat samenwerken met semiconductorbedrijf Spreadtrum voor het ontwikkelen van goedkope smartphones met Firefox OS. Momenteel is het mobiele besturingssysteem al verkrijgbaar op drie apparaten in vijftien verschillende markten, maar het bedrijf wil uitbreiden. Vooral in Latijns-Amerika, delen van Europa en China.

Controversiële donatie
De aanstelling van Eich leidde tot controverse buiten Mozilla. In 2008 doneerde hij 1.000 dollar aan Proposition 8 in Californië. Die beweging zorgde ervoor dat het verboden was in die staat iemand van hetzelfde geslacht te trouwen. Het Supreme Court draaide deze beslissing vorig jaar terug.

In toevoeging van een verklaring van het bedrijf, en Eich zelf, gaf Mozilla afgelopen weekend nog een statement waarin het stelt dat Mozilla als organisatie huwelijken van hetzelfde geslacht ondersteunt. Ondanks dat Eich niet heeft aangegeven dat zijn kijk op de zaak veranderd is.

Mozilla"s missie
“Het is Mozilla"s missie om het web meer open te maken zodat de mensheid sterker is, er meer bij betrokken wordt en rechtvaardiger is”, laat het bedrijf weten. “Daarom steunt Mozilla gelijkheid voor iedereen, waaronder in het huwelijk. Het maakt niet uit wie je bent of van wie je houdt, iedereen verdient dezelfde rechten en om gelijk behandeld te worden.

“Wij realiseren dat niet iedereen in onze samenleving het hiermee eens is”, gaat Mozilla verder. “Maar we hebben ons altijd vastgehouden aan dat als je respect hebt voor anderen en samenkomt voor een grotere missie, dat je bij ons welkom bent. De gemeenschap van Mozilla bestaat uit mensen met verschillende achtergronden die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Dat is gratis en open internet, een zeldzaam en bijzonder ding.”

Mozilla laat weten dat het zijn personeel aanmoedigt om eerlijk te zijn over de kijk op de richting van het bedrijf. Daarnaast is het toegewijd aan openheid en gelijkheid voor iedereen.

brendan eichfinancieelfirefoxfirefox osmozillanieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals