Nieuws

Zes trucs die je kunnen verzoenen met Windows 8.1

De grote update voor Windows 8.1 deze maand zou wel eens een aantal van je problemen voor altijd kunnen verhelpen. Dit zijn onze favoriete toevoegingen en verbeteringen.

Windows 8 was op z’n zachtst gezegd een controversiële update van het gekende Windows-besturingssysteem. Met schijnbaar heel wat meer tegen- dan voorstanders.

Elke update van Microsofts jongste OS schaaft de vele irrante eigenschappen ervan echter een beetje bij. Hier geven we je zes krachtige functies die nieuw zijn of verbeterd werden in de Windows 8.1-update die je binnen een paar weken mag verwachten.

De terugkeer van het Win+X-powermenu

[related_article id=”161452″]

In Windows 8.1 herstelde Microsoft de Startknop aan de linkerkant van de takenbalk. Klik erop en je wordt rechtstreeks naar het Startscherm gebracht – geen Startmenu meer.

Maar: als je rechtsklikt op die Startknop krijg je een menu dat het hart van elke Windowsliefhebber sneller zal doen slaan. Je vindt er zowat elke standaard administratietool, waaronder een optie om een Command Prompt- of Powershell-scherm te openen met de gegevens van een administrator.

Dit menu kan je ook gebruiken op een touchscreen. Houd de Startknop voor een seconde of twee ingedrukt en laat hem dan los om het menu te laten verschijnen. 

Verplaats je OneDrive-cache

Windows 8.1 heeft zijn eigen ingebouwde bestandensynchronisatie, OneDrive (eerder gekend als SkyDrive).

Standaard biedt deze je de mogelijkheid om bestanden van de cloud te synchroniseren naar een systeemmap in je gebruikersprofiel. Maar als je een toestel gebruikt met relatief weinig opslagruimte, zoals een 32GB-tablet, kan dat een probleem zijn.

De oplossing is om rechts te klikken op het OneDrive-icoon in de navigatiebalk, links van de File Explorer, en daar Properties te kiezen. In de Location-tab kan je, zoals je in de afbeeding kan zien, de OneDrive-bestanden naar een andere locatie verplaatsen, zoals een extra MicroSD-kaart. Let er wel op dat dit alleen werkt als je doellocatie geformatteerd is met NTFS.

Zet File History aan voor betere back-ups

In de afgelopen tien jaar heeft Windows niet minder dan vier verschillende back-uptools gehad, die niemand ooit gebruikte.

File History is de laatste in de reeks en het is waarschijnlijk beter dan al zijn voorgangers als het op versioncontrol aankomt. Het laat je verwijderde bestanden en mappen terughalen, teruggaan naar vorige versies, en zelfs al je data herstellen of overzetten naar een nieuwe pc.

Je hebt een externe locatie nodig om deze functie te gebruiken: een externe harde schijf, een (versleutelde) USB-drive of netwerkdelen. Deze locatie duid je aan via de File History-instellingen in het Control Panel op je desktop. Het is trouwens mogelijk om File History te laten werken in een aparte partitie op je systeemschijf, maar dat is geen aanrader; je bent dan totaal niet beschermd als je harde schijf crasht.

De Windows 8.1-update verwijdert een ontwerpfout van de vorige versies van File History. Je back-ups bevatten nu ook alle OneDrive-bestanden die je op je pc of toestel hebt opgeslagen. Als je dus die briljante eerste paragraaf wil terughalen uit de eerste versie van dat document waar je al een week aan werkt, dan kan je dat. Ook als het opgeslagen is in de cloud. 

Beveilig je USB-drives

USB-drives zijn een geweldige manier om belangrijke data op te slaan. USB-drives zijn ook een vreselijke manier om belangrijke gegevens kwijt te raken.

Daarom versleutel ik elke flashdrive die persoonlijke data bevat. Ik doe hetzelfde met de MicroSD-kaartjes die ik in sommige van mijn telefoons en tablets gebruik.

In Windows 8.1 heet deze feature BitLocker To Go. Je kunt alleen een USB-schijf of MicroSD-kaart versleutelen via een pc die Windows 8.1 Pro of Enterprise draait. Als je de schijf eenmaal aangemaakt hebt, kan je hem echter wel gebruiken met elke Windowsversie, inclusief Windows 7 Home Premium, Windows 8 Standard en Windows RT.

Klik rechts op het icoontje van je drive in File Explorer en klik vervolgens op Turn On BitLocker. Geef een wachtwoord in, kies je encryptie-opties en wacht tot Windows de huidige inhoud van de drive versleuteld heeft. Vervolgens kan je de stick of het kaartje veilig verwijderen en overbrengen naar een ander toestel. Als je de drive automatisch wil laten opengaan als je ingelogd bent op een pc, stel die optie dan in als je je wachtwoord invult. 

Tem de takenbalk

De klassieke Windows-takenbalk is duidelijk niet van plan om zomaar op te krassen. 

Vanaf de 8.1-update van april zal je Windows Store (Metro)-apps in de takenbalk kunnen ‘pinnen’. Je zal die takenbalk ook kunnen doen verschijnen door de cursor naar de onderkant van het scherm te slepen, ook als je je op het startscherm of in een Metro-app bevindt.

Je krijgt ook nieuwe opties om met meerdere monitors te werken. Een welkome aanvulling als je die tweede monitor al had opgegeven omdat de ondersteuning in Windows 8 zo barslecht was. Het is er flink op vooruitgegaan.

En zoals je op het screenshot hierboven kan zien, blaast de mogelijkheid om nieuwe apps op de goede oude takenbalk te pinnen een oud trucje opnieuw leven in. ‘Unlock’ de takenbalk en sleep zijn bovenste randje naar boven zodat hij twee rijen diep wordt. Dat geeft je de kans om twee keer zoveel programma’s in de balk te zetten. (Zorg er wel voor dat je daarna de takenbalk weer vastzet.)

Synchroniseer de achtergronden van je desktop en startscherm

Windows 8.1 introduceerde een aantal verbeteringen om het leven wat makkelijker te maken voor iedereen die niet echt wild was van het Startscherm nieuwe stijl.

Maar één van die opties is een beetje extra aandacht waard. Je kan de achtergrond van het Startscherm zo instellen dat hij dezelfde wordt als die van je desktop. Ga naar het Startscherm, klik op het Settings-icoontje (of druk Windows-knop + I) en klik dan op Personalize.

De optie Sync with Desktop Background vindt je in de rechteronderhoek van het groepje van twintig achtergrondopties (zie afbeelding). Nadat je deze wijziging hebt opgeslagen kan je op de Startknop of Windowsknop tikken en tussen het Startscherm en het huidige scherm wisselen, zonder die afleidende verandering van achtergrond.

Windows 8.1 Update is verkrijgbaar vanaf 8 april: lees hier het belangrijkste nieuws.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business