Als totaalpakket is de IdeaPad Flex 14 een prima laptop voor zijn prijs, met een flexibel scharnier om hem 270 graden te kantelen.

Lenovo heeft wat met flexibele laptops en ook de Flex 14 valt, zoals de naam al doet vermoeden, probleemloos onder die categorie. Je kan de Flex 14 gebruiken als klassieke laptop, maar als je het scherm 270 graden kantelt, doet hij ook dienst als kleine All-In-One-computer met aanraakscherm.

Het toetsenbord zit dan aan de onderkant en dankzij de rubberen voetjes raken de toetsen of behuizing niet beschadigd. Helemaal plat als tablet lukt dan weer niet. Daarvoor moet je bij de IdeaPad Yoga-reeks zijn.

Een eerste blik op het scherm zorgt voor een gevoel van teleurstelling: de helderheid is ondermaats en de beperkte kijkhoek, vooral horizontaal, is heel dominant. Pas wanneer je goed voor het scherm zit, valt de beeldkwaliteit mee. Er is geen duidelijk pixelraster zichtbaar en de kleuren ogen prima.

Wanneer je de Flex 14 in de laptop-stand klikt, krijg je niet direct een solide gevoel. En als je de laptop aan de achterkant vastpakt om mee te nemen, lijkt het wel alsof de batterij elk moment uit de laptop kan breken. Dat komt door de flexibele constructie van het scherm, maar het schept geen vertrouwen.

Het is gelukkig geen slechtnieuwsshow voor de Flex 14, helemaal niet. De prestaties van deze laptop zijn de op één na snelste, na de Acer E1-572, met uitzondering van een test waar hij slechter scoort dan de Sony Vaio Tap 11 en de HP Spectre 13 x2.

Lenovo heeft een goeie balans gevonden in de Flex 14, enkele de 8 GB RAM lijkt me wat veel voor deze machine. Op vlak van autonomie scoort hij goed: 6 uur bij licht gebruik en 2,5 uur bij intensief gebruik.

Als totaalpakket een prima laptop voor zijn prijs, met een degelijke afwerking die je meestal in duurdere prijssegmenten terugvindt. Een aanrader!

Specificaties Lenovo IdeaPad Flex 14:

  • CPU: Intel Core i3-4010U
  • RAM: 8 GB
  • GPU: Intel HD 4400 Graphics
  • Opslag: 500 GB HDD
  • Scherm: 14", glossy, 1.366 x 768 pixels
  • OS: Windows 8

Benchmarks: