Nieuws

Android-app Virus Shield ontmaskerd als fraude

De populaire Android-app Virus Shield belooft tegen een prijsje een hele berg aan functionaliteit, maar blijkt frauduleus te zijn.

Virus Shield steeg snel in de rangen van populaire Android-apps. Na amper een week veroverde het de begeerde eerste plaats in de lijst van betaalde apps. Opvallend, want Virus Shield kost meer dan drie euro, wat niet bepaald goedkoop is.

De ontwikkelaars beloofden dan ook heel wat functionaliteit.

Virus Shield zou de snelheid van je telefoon verbeteren en al je gegevens beveiligen tegen virussen. De interface is eenvoudig in gebruik: een druk op de knop volstaat om de app te activeren. Het stukje software gebruikt ondanks realtime bescherming amper batterij en er zijn geen vervelende advertenties aanwezig.

[related_article id=”158901″]

Tienduizend mensen downloadden Virus Shield en gaven het een score van gemiddeld 4,7 sterren. Terecht, zou je kunnen denken bij het lezen van bovenstaande functies. Er was slechts één probleem: het enige wat Virus Shield echt deed bij het drukken op de knop was de schermafbeelding veranderen, van een kruisje naar een geruststellend vinkje. Voor de rest bood de app geen bescherming, scande hij geen apps. Kortom, hij deed niets.

De fraude kwam aan het licht toen de zelfverklaarde Androidpolitie de code van de app nader onderzocht. Intussen heeft Google de boosdoener offline gehaald, maar voor veel mensen is het kwaad al geschied.

Naïef
Hoe de app positieve reviews kreeg van zoveel gebruikers blijft een raadsel. Ongetwijfeld leverden de ‘ontwikkelaars’ zelf enkele positieve recensies. Maar meer dan 1.600 mensen gaven de app een goede beoordeling.

De enige verklaring is dat de app inderdaad weinig batterij verbruikt. Voorts kan de populariteit alleen toegeschreven worden aan de naïviteit van de gebruikers.

Zeker bij Android kan blindelings vertrouwen gemakkelijk bestraft worden. De keerzijde van de open filosofie van het mobiele besturingssysteem is dat ook onbetrouwbare en slechte apps hun toegang tot de Playstore vinden, en de beste verdediging daartegen blijft gezond verstand. Google doet zijn best om de Playstore proper te houden, maar er kunnen altijd stinkerds als Virus Shield door de mazen van het net glippen.

Een gouden raad op het internet blijft: als iets er te goed uitziet om waar te zijn, dan is het niet waar. Verder kijk je het best even naar reviews van bronnen die je vertrouwt alvorens iets te installeren. Zeker wanneer de app in kwestie duur is, of uitgebreide toestemmingen vereist om te draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business