Nieuws

Minder winst voor Microsoft, ondanks Windows

In het derde kwartaal van zijn boekjaar heeft Microsoft minder winst en omzet geboekt. Zakelijke gebruikers kochten meer Windowslicenties, consumenten minder.

Zowat 5,6 miljard dollar winst op 20,4 miljard dollar omzet. Dat zijn de cijfers die Microsoft in het derde kwartaal heeft gedraaid, het eerste kwartaal waarvoor de nieuwe CEO Satya Nadella verantwoordelijk was. In vergelijking met vorig jaar ligt de omzet 0,4% lager, de winst neemt af met met 6,6%.

De dalende pc-verkopen spelen het bedrijf parten, maar de verkoop van Windowslicenties werd gered door zakelijke gebruikers. Hoogstwaarschijnlijk heeft het einde van de ondersteuning van Windows XP daar veel mee te maken. Voor veel ondernemingen is dat het signaal om over te stappen om Windows 7 of 8. Microsoft schat dat zowat 90% van alle zakelijke pc’s nu die besturingssystemen draait.

Surface en Xbox
De precieze verkoopaantallen van zijn Surface-tablet houdt Microsoft nog altijd voor zich, maar het bedrijf heeft wel een update gegeven over de omzet. In het laatste kwartaal was de Surface goed voor 494 miljoen dollar, een stijging met 50%. Er gingen ook twee miljoen Xbox-consoles over de toonbank, zowat 1,2 miljoen daarvan waren Xbox One-machines. Dat is minder dan wat Sony van de PS4 kan slijten, maar de Microsoftconsole is duurder en voorlopig in minder markten beschikbaar.

[related_article id=”161452″]

Microsoft wist ook meer mensen te verleiden om een abonnement te nemen op Office  365. In maart waren dat er 3,5 miljoen, nu al 4,4 miljoen. De omzet van de afdeling server- en clouddiensten tikte met 7% aan tot 12,23 miljard dollar. Dit omvat Azure, de zakelijke Office 365, de Windows volumelicenties, Exchange, Sharepoint en Lync.

Het mysterie genaamd Windows Phone
Over Windows Phone geeft Microsoft geen details. Nokia zelf heeft nog geen cijfers bekendgemaakt en de overname van het bedrijf wordt pas vandaag officieel afgerond. Pas vanaf volgend kwartaal wordt de verkoop van Windows Phone-gsm’s in de cijfers opgenomen. Veel analisten verwachten dat Nokia de komende kwartalen de marges en winstcijfers van Microsoft negatief zal beïnvloeden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business