Nieuws

Vaarwel Nokia: 12 legendarische telefoons in beeld

Ter ere van het einde van Nokia kijken we nostalgisch terug op de populairste en meest iconische telefoons die de Finse gsm-fabrikant de wereld schonk.

Nokia zag het levenslicht in het midden van de negentiende eeuw. De gsm-business stond die dagen nog niet al te ver, dus hield het bedrijf zich de komende honderd jaar bezig met het verwerken van houtpulp, het opwekken van energie, het ontwikkelen van telefonie, telegrafie en elektrische bekabeling en, net voor de komst van de eerste echte gsms, radiotelefonie. Het bedrijf is vernoemd naar het Finse dorpje Nokia, waar de eerste activiteiten van het bedrijf plaats vonden.

Rond de jaren ’90 van vorige eeuw stortte Nokia zich op het bouwen van gsm"s, en met overweldigend succes: de Finnen schonken ons enkele van de beste telefoons ooit gebouwd. Met de komst van de smartphone keerde het tij. Nokia hield te lang halsstarrig vast aan het eigen Symbian-besturingssysteem en miste de boot, iets waar concurrenten als Samsung handig van profiteerden. Verlies van marktaandeel, en vooral geld, maakte het bedrijf rijp voor een overname.

Microsoft profiteerde hier van, en na wereldwijde goedkeuring is de opname van Nokia"s afdeling voor toestellen en diensten in de Microsoft-portfolio vandaag een feit. Dat gaat gepaard met een naamsverandering: de telefoonafdeling van Nokia wordt Microsoft Mobile, en daarmee sterft één van de meest iconische gsm-bouwers van de laatste twee decennia. Een mooi moment om eens terug te kijken naar de populairste, meest legendarische en soms ook vreemdste telefoons die het oude Nokia op ons los liet.

Nokia 1011

De Nokia 1011 was niet de eerste mobiele telefoon van Nokia. Andere toestellen, gebaseerd op intussen verouderde technologieën zoals radio, gingen dit exemplaar vooraf. De 1011 krijgt de eer dit lijstje te openen omdat het Nokia’s eerste mobiele telefoon is die langs het GSM-netwerk werkte. Het was, met andere woorden, het toestel waarmee alles begon.

Nokia 2110

De Nokia 2110 heeft één belangrijke verdienste: het toestel schonk ons de immens herkenbare Nokia-beltoon. De gsm werd in 1994 aangekondigd en zat boordevol wilde functies zoals sms en een lijst met de tien laatst ontvangen oproepen.

Nokia 8110

Dit is misschien wel de coolste telefoon in het lijstje: de Nokia 8110 was immers het futuristische telefoontoestel gebruikt in The Matrix. De slider voor de toetsen was voorzien van een veer, zodat openklikken een geweldig dramatisch effect met zich mee bracht. De 8110 was destijds niet voor iedereen weggelegd. De 8000-serie van telefoons was high end, gericht op zakenlui, en erg duur.

Nokia Communicator 9000

Je zou het niet zeggen, maar dit is niet de iPhone 7. Deze smartphone avant la lettre dateert al van 1996, en was een heuse computer in zakformaat. De openklapbare Communicator 9000 kreeg een volledig toetsenbord mee voor eenvoudige invoer, had een immens 4,5 inchscherm en bezat een krachtige 24MHz-processor. Iedere zichzelf respecterende zakenman droomde van dit waanzinnige toestel, hoewel 4G-comptabiliteit nog niet geïntegreerd was.

Nokia 1100

Vergeet Apple of Samsung, de populairste telefoon ooit gebouwd is de Nokia 1100. Sinds de lancering van het toestel in 2003 ging het maar liefst 250 miljoen keer over de toonbank. De gsm moest opboksen tegen geavanceerde technologieën zoals een kleurenscherm en een camera, maar was juist daarom razend populair. Veel gebruikers wilden een eenvoudig, relatief goedkoop toestel zonder al die high-tech snufjes waar je toch niets mee kon doen.

Nokia 3310

Voor de Nokia 1100 kwam dé telefoon. De onverwoestbare diamant van de elektronica: de Nokia 3310. Een toestel zo eenvoudig en sterk dat overgebleven exemplaren vandaag nog even goed functioneren als 14 jaar geleden. Je kan de 3310 tegen een betonnen muur werpen, en de muur zal meer schade vertonen dan de gsm. De 3310 werd 126 miljoen keer gekocht.

Nokia 7650

De experimentele 7000-serie richtte zich op de gebruiker die niet enkel een functioneel, maar ook een mooi toestel verlangde. In die reeks is de Nokia 7650, die verscheen in 2002, historisch de belangrijkste. Nokia besloot om zich volledig te laten gaan met dit toestel en ramde het boordevol primeurs. De 7650 was de eerste telefoon met het Symbian-besturingssysteem, de eerste die gebruik maakte van de S60-gebruikersinterface en hij had de eerste ingebouwde camera. De beeldkwaliteit was met 0,3 megapixels nog niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar met een intern geheugen van 4MB is dat maar goed ook.

Nokia 7280

Het kon niet allemaal raak zijn. Nokia lanceerde heel wat experimentele telefoons, maar de vreemdste van allemaal moet de 7280 zijn. Deze gsm uit 2004 had veel weg van een lippenstift en offerde voor die betwistbare meerwaarde het numerieke klavier op. Weinig verrassend sloeg het toestel niet bepaald in als een bom.

Nokia N93

Was de Nokia N93 een telefoon met camcorderfuncties, of een camcorder weermee je kon bellen? Het toestel uit 2006 werd uitgerust met een Carl Zeiss-lens en was zonder twijfel een interessante en originele smartphone.

Nokia N95

Het jaar dat de iPhone uitkwam, bracht Nokia de N95 op de markt. Het toestel draaide Symbian v9.2, had een 5 megapixelcamera met Carl Zeiss-lens, gps, een mediaspeler, USB 2.0 en bluetooth. De N95 was één van de eerste toestellen met HSDPA en had binnenin twee op ARM11 gebaseerde CPU’s, geklokt op 332MHz. Het ding kon zelfs multitasken en ondersteunde, in tegenstelling tot de iPhone, Flash. De telefoon werd wereldwijd positief onthaald en de Amerikaanse editie van PC Magazine noemde het ‘de beste smartphone ooit’. Misschien was dit toestel wel het laatste hoogtepunt van Nokia voordat het bedrijf het heft uit handen verloor.

Nokia 808 PureView

De Nokia 808 PureView is de laatste échte Nokia. De telefoon introduceerde de PureView-fototechnologie en won de prijs van beste mobiel toestel op het Mobile World Congress in 2012. In 2012 waren iPhone en Android echter al volledig doorgebroken en wilde ook Microsoft met Windows Phone een flinke hap van het mobiele marktaandeel veroveren. De Nokia 808 is de laatste smartphone met het dan reeds irrelevante Symbian OS.

Lumia 800

In November 2011 verscheen de Lumia 800, de eerste Lumia-telefoon met Windows Phone. Niet veel later maakte Nokia de volledige overstap naar Lumia voor z’n smartphones, en de rest is geschiedenis. Hoewel Windows Phone aan een opmars bezig is, leidde de beslissing om met Windows in zee te gaan tot het einde van Nokia zoals we het kenden. Het bedrijf sloeg er niet in zelf een OS te ontwikkelen dat met iOS of Android kon concurreren, en moest daar de prijs voor betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business