Nieuws

ARM trouwt met x86

AMD brengt volgend jaar een chip op de markt die om kan gaan met zowel ARM- als x86-processoren. Dat brengt ongeziene compatibiliteit met zich mee.

ARM stapt in het huwelijksbootje met de (oudere) x86-architectuur. Het huwelijk staat gepland voor 2015. Priester van dienst: Advanced Micro Devices.

AMD kondigde tijdens de Core Innovation-conferentie in San Francisco het project Skybridge aan. Het ambitieuze project moet een einde maken aan de spreidstand waar AMD zich momenteel in bevindt.

Het bedrijf houdt zich zowel bezig met klassieke x86-producten als met ARM-processoren. Beide zijn erg populair vandaag: x86 is in de regel krachtiger en vinden we terug in high-end applicaties, terwijl ARM erg aanwezig is in kleinere en mobielere toestellen en weinig energie verbruikt. In 2015 wil AMD beide architecturen, die op het eerste zicht niet echt als compatibel gezien worden, samenbrengen in één system-on-a-chip.

Project Skybridge-SoC’s moeten volledige pincompatibiliteit bieden aan zowel ARM- als x86-rekenkernen. Concreet gaat het aan de x86-kant om splinternieuwe Puma+-kernen. Puma+ is de opvolger van de recent aangekondigde Puma-processor.

Aan de ARM-kant maakt AMD gebruik van 64-bit A57-cores. De Skybridge-SoC’s worden ontwikkeld met complete ondersteuning voor HSA, waarbij zowel de processor als de andere onderdelen van de chip kunnen communiceren via het geheugen. Ook AMD’s Graphics Core Next wordt volledig ondersteund. Met de nieuwe SoC zal 64-bit ARM dus de geavanceerde grafische technologie van AMD kunnen benutten.

Skybridge zullen we niet direct terugzien in goedkope smartphones, maar in de toekomst zullen producten met de naam op vele plaatsen opduiken. De compatibiliteit tussen de twee architecturen moet het gemakkelijker maken voor bedrijven om te innoveren. De nieuwe reeks SoC’s wordt gezien als een nieuwe productfamilie, waarin zowel high-end als low-end variaties hun plaats hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business