Nokia stort zich op slimme auto’s

Nu Nokia geen telefoons meer maakt, wil het profiteren van de nieuwe technologieën die opduiken rond slimme en zelfrijdende auto's.

Nauwelijks een week nadat het zijn gsm-afdeling officieel heeft verkocht aan Microsoft, richt Nokia zich al op een nieuwe industrie: de slimme auto.

Nokia Growth Partners, het durfkapitaalfonds van het bedrijf, gaat zo’n 100 miljoen investeren in bedrijven die nieuwe communicatie- en IT-technologie naar voertuigen brengen. Dat heeft het bedrijf gezegd in de marge van de Global Mobile Internet Conference.

“De auto is stilaan een platform aan het worden”, zegt Paul Asel van Nokia Growth. “Net zoals dat gebeurde toen de gsm een smartphone werd met een ecosysteem van apps en diensten.”

Rijden wordt iets anders dan rijden
Nokia is al aanwezig in deze sector via zijn Navteq-divisie, die kaarten en data aanlevert voor gps-systemen. Via zijn eigen merk ‘Here’ is die technologie ook op smartphones en tablets te vinden. Bij Navteq werken zo"n zesduizend mensen. De auto staat echter voor een flinke technologische omwenteling die veel verder gaat dan gps en die waarschijnlijk betekent dat rijden over enkele jaren iets heel anders wordt dan wat we er nu onder verstaan.

Vooralsnog duwt vooral Google de auto-industrie richting zelfrijdende auto’s, car-to-car-communication, auto’s die zelfstandig in kolonnes kunnen rijden zoals treinen (bij Volvo) en gecoördineerde stadstransportsystemen. Mobiele platformen en het internet zijn de drijfkrachten achter die veranderingen, zegt Asel.

Mooie groeikans
De voorbije jaren heeft Nokia het financieel niet bijster goed gedaan, vooral door de zware concurrentie op de gsm-markt. Maar Nokia Growth Partners, was daarop vaak een uitzondering, zegt Rajeev Suri, de nieuwe Nokiadirecteur. Ook de topman denkt dat automatische auto’s een mooie groeikans zullen worden voor zijn bedrijf. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business