Nieuws

Binnenkort zonnecellen zonder vergif

Zonne-energie is dan wel groen en proper, maar tot nu toe waren er schadelijke stoffen nodig om het efficiënt te doen werken. Binnenkort niet meer?

Nieuw onderzoek wijst erop dat we binnen afzienbare tijd meer zonne-energie zullen kunnen genereren, zonder gebruik te moeten maken van giftig lood.

Zonne-energie is al jaren een favoriet van elke milieubeweging: een eindeloze aanvoer van energie waarvoor je alleen maar een fotovoltaïsche cel moet neerleggen, ergens waar de zon schijnt.

We hebben natuurlijk niet oneindig veel daken of leeg woestijnland, en dus is efficiëntie zowat de heilige graal bij het fabriceren van zonnecellen. De laatste tijd maakten nieuwe zonnepanelen gebruik van de zogenaamde perovskiet-structuur, wat een enorme vooruitgang betekende in de hoeveelheid energie die elke vierkante centimeter paneel kon opvangen.

Jammer genoeg is toxisch lood essentieel om deze perovskiet-structuur te bouwen – een stof die allesbehalve groen en milieuvriendelijk is en mogelijk hersenschade kan veroorzaken.

Onderzoekers van de Northwestern University zijn er nu in geslaagd om een perovskiet-zonnecel te ontwikkelen die gebruikmaakt van tin in plaats van lood om energie op te vangen.

"Onze tinnen perovskietlaag werkt als een efficiënte zonlicht-absorbeerder die ingebed wordt tussen twee lagen die zorgen voor het transport van de elektrische lading", zegt nanowetenschapper Robert P. H. Chang, die de nieuwe celsoort mee ontwikkelde, in een nieuwsbericht van de universiteit.

De tinnen cellen zijn nu nog niet even efficiënt als die met lood, maar de onderzoekers zijn overtuigd van hun potentieel. "De huidige loodcellen halen een efficiëntie van 15 procent", zegt hoofdonderzoeker Mercouri G. Kanatzidis. "Aangezien tin en lood tot dezelfde elementengroep behoren, verwachten we dat we met beide materialen gelijkaardige resultaten zullen kunnen bereiken."

giftiggroenloodmilieunieuwsonderzoektechniektintoxischWetenschapzonne-energiezonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals