Nieuws

Vlieg als een vogel in een simulator

Kruip in de huid van een vogel, dankzij een virtuele-realiteitsopstelling die werkelijk in alle details voorziet.

Jaren aan technologische vooruitgang op het gebied van virtuele realiteit cumuleert eindelijk in een aantal buitenwereldlijke ervaringen.

De Oculus Rift maakt al een tijdje furore als VR-headset, maar om een echt overtuigende ervaring te voorzien bleken er toch nog enkele puzzelstukjes te ontbreken. Die puzzelstukken zijn dezer dagen gevonden: het gaat om een exuberante constructie om beweging te simuleren, en een stevige ventilator.

[related_article id=”160734″]

Birdly – Teaser from maxR on Vimeo.

We zagen enkele weken al hoe een paardrijsimulator bestaande uit die onderdelen erg populair was in Japan, maar het team van de Universiteit der Kunsten in Zurich doet daar toch enkele schepjes bovenop. Met hun Birdly-systeem waag je jezelf een echte vogel, een Red Kite om precies te zijn.

Flapper
Birdly bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Eerst en vooral dient een gewillige deelnemer zich op z’n buik neer te leggen op een speciale constructie. Daarop strekt hij of zij de armen uit en grijpt hij het uiteinde van vleugelachtige extensies. Die kan de aspirant-vogel gebruiken om met zijn armen te flapperen.

Bewegingen van de vogelmens worden door de computer geanalyseerd en het vogelvormige ligbed simuleert met de hulp van hydraulica het gevoel van stijgen, dalen en draaien. De piloot heeft tijdens de ervaring de Oculus Rift op het hoofd. Daardoor kijkt hij door de ogen van de vogel. Vrij rondkijken tijdens het vliegen kan, en het traject dat je aflegt wordt volledig bepaald door de input vanuit de simulator.

Wind
Er ontbreekt nog iets, hoor ik je denken, en inderdaad. Geen virtuele realiteit zonder grote ventilator vlak voor je gezicht. Hoe anders simuleer je de ervaring van snelheid. De ventilator is gelinkt aan de computer en gaat harder draaien naarmate je sneller vliegt, maar ook dat volstaat niet voor het team uit Zurich.

Als kers op de taart is de hele constructie namelijk uitgerust met een geurverspreider. Zo moeten de aroma’s van de virtuele ondergrond de vogelmens in de lucht bereiken. Denk aan geuren van bloemen, gras of een bos. Natuurlijk worden ook bijpassende geluiden voorzien, zoals het flappen van je vleugels en het draaien van een ventilator.

Birdly is nog niet helemaal perfect, aldus Engadget. Te lang vliegen zou gebruikers nog misselijk maken. Het ziet er ook niet naar uit dat je snel een eigen vogelsimulator in huis kan nemen. De hele constructie is vooral bedoeld als kunstopstelling, dus voorlopig zullen ornithologen die hun beroep eens van de andere kant willen ervaren naar Zurich moeten trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business