ZTE lanceert eerste Firefox OS-telefoon in België

ZTE legt binnenkort de Open C in de Belgische winkelrekken. Die draait niet op Android, maar wel op Firefox OS. Een primeur voor België.

ZTE België heeft vrijdag een aantal nieuwe smartphones aan de pers getoond, die bedoeld zijn voor de Belgische markt. De meest opvallende is de Open C, die Android inruilt voor Firefox OS. De Chinese telefoonbouwer heeft daarmee een Belgische primeur.

ZTE kent ongeveer hetzelfde verhaal als Huawei, zijn grote concurrent in eigen land, en deelt ook dezelfde ambitie. In China hoort ZTE al een tijdje bij de grote spelers, maar in Europa is het bedrijf als smartphonefabrikant helemaal nog niet zo bekend. Hoewel het al sinds 2005 actief is in Europa, hield het zich tot nu toe eerder op de achtergrond als leverancier van netwerkapparatuur voor operatoren. In België heeft het sinds 2010 een partnership met Base Company voor de uitbouw van het netwerk van de provider.

[related_article id=”161563″]

ZTE hoopt nu ook onder eigen naam Europa te veroveren met zijn eigen lijn smartphones. Wereldwijd is ZTE nu reeds de zesde grootste smartphoneproducent, met een totaal van 42 miljoen verkochte exemplaren in 2013. De ambitie is om wereldwijd de nummer drie te worden, een plaats die nu door Huawei wordt ingepalmd. Om dat doel te bereiken is Europa een belangrijke markt en ZTE zet de aanval in op twee fronten: Android en Firefox OS.

In augustus 2013 was ZTE de eerste fabrikant om een smartphone met Mozilla’s Firefox OS te lanceren, de ZTE Open, maar die is nooit in onze regionen verschenen. Met de nieuwe Open C zet de Chinese telecomreus wel helemaal in op Europa. Het is geen premium toestel dat moet concurreren met een iPhone 5s of Samsung Galaxy S5, maar wel een eenvoudig instaptoestel dat de onderkant van de markt aanvalt.

De Open C beschikt over een 4 inchscherm en wordt aangedreven door een 1,2 GHZ dualcoreprocessor van Qualcomm. Het werkgeheugen bedraagt 512 MB en er is 4 GB intern geheugen voorzien. Achteraan zit een 3 megapixelcamera en de batterij heeft een capaciteit van 1.400 mAh. Het is ook de eerste smartphone die op Firefox OS 1.3 draait, de nieuwe update van Mozilla’s mobiele besturingssysteem. Firefox OS is volledig op HTML5 gebaseerd en is ontworpen vanuit de filosofie dat het web de ideale basis vormt voor een open en innovatief ecosysteem.

De ZTE Open C is sinds deze week te koop via eBay in de Verenigde Staten, Rusland en meer dan twintig Europese landen, waaronder Nederland. België hoort daar voorlopig nog niet bij, maar ZTE heeft aan onze redactie laten weten dat de Open C binnen enkele weken wel in de Belgische winkelrekken zal belanden. Het is daarmee de eerste smartphone met Firefox OS die in België beschikbaar zal zijn. Op eBay betaal je 85 euro voor de telefoon.

firefox osgsmmobielmozillanieuwsopen csmartphonezte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals