Nieuws

Smartphone herkent bipolaire stoornis

Onderzoekers ontwikkelden een app die naar de stem van patiënten met een bipolaire stoornis luistert, om zo stemmingswisselingen te voorspellen.

De smartphone doet steeds meer dienst als mobiele dokter. Onderzoekers van de universiteit van Michigan in de Verenigde Staten willen het toestel nu inzetten als psycholoog voor mensen met een bipolaire stoornis.

Patiënten met een bipolaire stoornis hebben sterk wisselende stemmingen, die van manisch tot depressief kunnen gaan. Voor de behandeling van zulke personen is het handig om stemmingswisselingen te voorspellen, al is het maar even op voorhand. Verder helpt het de patiënt.

[related_article id=”161563″]

Een psycholoog kan je niet altijd in je broekzak meezeulen, maar met een smartphone gaat dat wel. De onderzoekers ontwikkelden een app die het stemgeluid en de spreekpatronen van mensen met de aandoening analyseert.

De app, die op Android draait, doet dat tijdens telefoongesprekken en tijdens een wekelijks gesprek met een begeleider. De gesprekken met een getrainde psycholoog dienen als ijkpunt waarop de software zich kan oriënteren.

De experimentele applicatie voelt aan wanneer een bipolair persoon op het punt staat sterke stemmingswisselingen te krijgen. In theorie kan de app dan enkele maatregelen nemen, zoals het verwittigen van de nodige personen.

Privacy
Momenteel wordt de software getest op een selecte groep van proefpersonen. Zij kregen allemaal een smartphone van de universiteit om tijdens het project te gebruiken. Eén van de grootste uitdagingen voor de ontwikkelaars is privacy: de technologie moet patiënten helpen, maar dat mag niet ten koste van een volledige opheffing van de privacy gaan.

Daarom luistert de app enkel naar de kant van het telefoongesprek van de patiënt. Onderzoekers en dokters kunnen de analyse van die gesprekken raadplegen, maar de gesprekken zelf worden gecodeerd. Zo zijn de resultaten voor iedereen toegankelijk en kan iemand die aan een bipolaire stoornis leidt beter geholpen worden, zonder dat een hulpverlener weet heeft van de inhoud van de privégesprekken van de persoon.

Net zoals bij andere toepassingen zien de onderzoekers hun app in de toekomst populair worden in armere landen, waar professionele hulp onvoldoende voorhanden is. Met het goedkoper worden van smartphones zal het in ieder geval gemakkelijker worden om zo’n toestel tot bij de mensen te krijgen, dan een hoogopgeleide dokter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business