Nieuws

Geen KitKat voor Galaxy S3 en S3 mini 3G

Samsung bevestigt dat er geen upgrade meer komt voor het besturingssysteem van de Galaxy S3 en S3 mini 3G. Dat betekent dat gebruikers van die toestellen voor altijd aan Android 4.3 gebonden zijn.

Bijna zes maanden nadat Google KitKat heeft vrijgegeven, bevestigt Samsung dat de relatief jonge Galaxy S3, en zelfs nog jongere S3 mini 3G, geen verdere updates ontvangen voor het besturingssysteem.

Samsung heeft zo lang mogelijk geprobeerd teleurstelling te voorkomen voor de eigenaren van de twee apparaten. Maar interne documenten, gelekt naar Sammobile vorige week, onthullen dat het bedrijf problemen heeft om KitKat draaiende te krijgen op het internationale model van de Galaxy S3 (GT-I9300).

[related_article id=”161563″]

Te weinig intern geheugen
Inmiddels heeft Samsung ook het precieze probleem bekendgemaakt. Het intern geheugen van 1 GB in beide apparaten is onvoldoende om een update naar KitKat te ondersteunen.

“Als gevolg van de hardwarebeperkingen van de versies van de Galaxy S3 en S3 mini 3G, kunnen de toestellen de platformupgrade niet effectief ondersteunen en daarbij nog steeds de beste ervaring bieden aan de gebruikers. Daarom hebben wij besloten om KitKat niet uit te zetten naar de Galaxy S3 en S3 mini 3G”, laat Samsung in een verklaring aan ZDNet weten.

Het nieuws is teleurstellend voor mensen met een Galaxy S3. Het toestel, dat gelanceerd is in mei 2012, was pas achttien maanden oud op het moment dat Google met KitKat kwam. Het is nog zuurder voor mensen met een S3 mini 3G, die telefoon verscheen pas in oktober 2012.

Andere fabrikanten
Mensen met een HTC One X of One X+ zijn maar al te bekend met deze tegenslag. Vorig jaar kondigde HTC al aan dat de twee toestellen – respectievelijk twee en een jaar oud op het moment dat KitKat verscheen – geen update krijgen. HTC heeft nooit een duidelijke reden gegeven voor deze beslissing, maar net als de Samsung-apparaten hebben beide HTC-producten slechts 1 GB intern geheugen.

Het beleid van Google voor zijn eigen Nexus-productlijn is dat alleen toestellen die jonger zijn dan achttien maanden een update ontvangen. Oudere hardware heeft pech. Dit betekende al dat de Galaxy Nexus 10 geen KitKat heeft ontvangen.

Extra Android-schil
Samsungs motivatie voor het niet leveren van de update verrast wellicht de mensen die onthouden hebben dat Google KitKat aankondigde met de mededeling dat het comfortabel zou draaien op toestellen met 512 MB intern geheugen. Hoewel dat wellicht het geval is voor Nexus-apparaten, komen andere fabrikanten in de problemen vanwege de extra schil die ze toevoegen aan Android. Denk aan HTC"s Sense UI en Samsungs Touchwiz. Dat vraagt toch net iets meer capaciteit dan puur Android.

Toch vallen niet alle S3-eigenaren buiten de boot. Amerikaanse telecomprovider Spirit bevestigde in maart al dat de Amerikaanse versie van de Galaxy S3 wel KitKat ontvangt, net als de Galaxy Note 2, Galaxy S4 Mini, Galaxy Mega en Galaxy Tab 7.0. Echter, zoals Sammobiles opmerkt, heeft de Amerikaanse Galaxy S3 2 GB intern geheugen. Om dezelfde reden krijgt de Galaxy S3 LTE ook een upgrade.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business