Nieuws

De beste nieuwe technologie-ideeën in Nederland

Kickstarter is eind april in Nederland van start gegaan. Dat heeft al een paar nieuwe technologie-ideeën opgeleverd, zoals een rijdende vissenkom, tv-kijken in 3D zonder bril en een betaalbare 3D-printer.

Eind april is crowdfundingwebsite Kickstarter in Nederland van start gegaan. Op 29 april, de startdag, waren er al 116 projecten aangemeld. Dat aantal is inmiddels gegroeid naar 162 projecten verspreid over het hele land. Wij nemen een kijkje naar de beste technologie-ideeën uit Nederland.

Het project dat het meest in het oog springt is Fish on wheels, een aquarium op wielen dat een vis in staat stelt om te gaan waar hij wil. “Eindelijk wat vrijheid voor onze watervrienden die tot nu toe beperkt zijn tot hun tank”, staat in de projectomschrijving te lezen.

De vistank wordt op een onderstel geplaatst met vier wielen. De vis bepaalt waar het voertuig naartoe rijdt door een bepaalde kant op te zwemmen. Een camera boven het aquarium bepaalt de positie van de vis en stuurt vervolgens de motor aan. Het systeem kan te allen tijde aan- of uitgezet worden.

Met nog twee weken te gaan heeft het project van Studio diip uit Leerdam pas net iets meer dan tien procent van het totaalbedrag binnen. Het bedrijf moet dus nog flink aan de bak om op tijd voldoende financiering binnen te halen om het rijdende aquarium in productie te brengen.

Fotolijstje van de toekomst
Een ander interessant project is het digitale video- en fotolijstje van Famatic uit Leiderdorp. Volgens de ontwikkelaars worden tegenwoordig heel veel foto"s en video"s met elkaar gedeeld, maar een bepaalde generatie valt hierbij buiten de boot omdat ze niet verbonden zijn met de sociale media.

Het idee is om een sociaal fotolijstje te maken waar je rechtstreeks foto"s en video"s naartoe kunt sturen vanaf je smartphone, tablet of computer. De ontvangende zijde kan direct laten weten of de foto in goede aarde valt. 

Om het digitale lijstje van Famatic zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken kun je op allerlei manieren de mooie momenten delen. Dit kan direct via foto"s die je op Facebook of Instagram plaatst. Of zend de beelden direct via de mail naar de lijst. Dit kan ook via een speciale website. Tevens is het mogelijk familie, vrienden en bekenden foto"s te laten delen.

Betaalbare 3D-printer
Het meest prestigieuze project is misschien nog wel de Mamba3D. Het is een poging van MyMatics uit Utrecht om een betaalbare openbron 3D-printer te maken. Het werkvlak is 200 bij 200 bij 200 millimeter. Het apparaat wordt volledig van metaal gemaakt om de kwaliteit te waarborgen.

De Mamba3D is het derde prototype. “Deze versie voldoet eindelijk aan onze hoge eisen”, laat MyMatics weten. “We hebben een 3D-printer gemaakt die betrouwbaar, precies, betaalbaar en makkelijk in gebruik is. Daarvoor zijn we teruggegaan naar het basisprincipe.”

Wie er snel bij is heeft zijn eigen 3D-printer voor 700 euro. Het is een bouwpakket, maar volgens de ontwikkelaars is het apparaat makkelijk in elkaar te zetten.

Tv-kijken in 3D zonder bril
Wat te denken van de kleine onderneming Dimenco uit Veldhoven? De medewerkers zijn het dragen van een irritante 3D-bril bij het tv kijken meer dan zat. Daarom hebben ze een techniek ontwikkeld om thuis zonder extra bril televisie in 3D te kijken.

Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van lcd-schermen met een 4K-resolutie. Hierop wordt een speciale laag geplaatst om het 3D-effect te creëren. Het principe is hetzelfde als bij een lenticulaire print, waarbij het beeld verandert als je voor een andere kijkhoek kiest.

Met nog vier weken te gaan heeft Dimenco al bijna de helft van de benodigde 199.000 euro opgehaald. Wie ook graag een 3D-tv wil zonder bril betaalt 899 euro. Wil je graag bij de eerste tien horen met zo"n bijzondere televisie? Trek dan je portemonnee maar, want dat kost je 1.999 euro.

Dit overzicht is slechts een kleine greep uit de lijst met Nederlandse projecten op Kickstarter. Houd de crowdfundingsite in de gaten voor nog meer leuke en originele ideeën.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business