Samsung gaat zieke werknemers vergoeden

Samsung gaat werknemers vergoeden die kanker kregen van het werk in zijn chipfabrieken. Het bedrijf ontkende jarenlang elk verband.

Samsung Electronics heeft beloofd om “adequate vergoedingen” te gaan uitbetalen aan arbeiders die ziek werden (of al overleden zijn) door het werk in zijn fabrieken. Verschillende werknemers van de chipfabrieken bleken immers leukemie te krijgen.

Hiermee komt er een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek rond de zaak. Samsung heeft altijd ontkend dat het iets met de aandoeningen te maken had, maar slaat nu een mea culpa. Op een persconferentie zei directeur Kwon Oh-hyun dat zijn bedrijf “jarenlang de pijn en moeilijkheden van de slachtoffers en hun familie heeft verwaarloosd”. Hij bood ook formeel zijn excuses aan.

Tien werknemers overleden
Volgens de plaatselijke lobbygroep Supporters for the Health and Rights of People in the Semiconductor Industry (Sharps), zouden minstens 26 Samsung-werknemers leukemie en lymfoom hebben opgelopen. Tien zijn al overleden. De eerste zaak dateert van 2007.

De families van slachtoffers hebben Samsung verschillende keren voor de rechter gedaagd, maar dat was telkens zonder succes. Twee families wonnen een zaak in 2011, maar het bedrijf ging daartegen in beroep.

Hartaanval
De nieuwe wending komt er nadat Samsung-voorzitter Lee Kun-hee vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen met een hartaanval. Ook vanuit politieke hoek kwam er steeds meer druk op het bedrijf om iets te doen.

Volgens Samsung heeft het sinds 2011 al meer dan 90 miljoen dollar uitgegeven om de werkomstandigheden in zijn fabrieken te verbeteren.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business