Een nieuw softwareplatform van Apple zal het mogelijk maken om de verlichting, het alarm en slimme apparaten in je huis te bedienen met je gsm.

Advertentie

Apple is van plan om op zijn Worldwide Developer Conference (volgende maand in San Francisco) een eigen domoticaplatform voor te stellen. Dat schrijft The Financial Times.

Het nieuwe platform wordt in iOS ingebouwd, volgens het artikel, dat steunt op anonieme bronnen. Net zoals met het Made for iPhone-programma zal het opengesteld worden voor andere fabrikanten, zodat hun apparaten kunnen samenwerken met het Apple-systeem.

[related_article id=”158256″]

Een voorbeeld dat de zakenkrant citeert: de lichten die automatisch in je huis aanfloepen als je binnenkomt via een iPhone die aan het systeem gekoppeld is. Apple heeft eind vorig jaar overigens al een patent ingediend dat in de richting van dit soort applicaties gaat.

Gebruik van smartphones uitbreiden
Bedrijven proberen steeds meer om het gebruik van smartphones uit te breiden, en het automatiseren van huizen is daar een hefboom in. Ook giganten als Samsung en Google houden zich er ondertussen mee bezig. Google nam in januari het bedrijf Nest over, dat slimme thermostaten en rookmelders maakt. Google had daar 3,2 miljard dollar voor over. Het heeft nu ook een oogje op Dropcam, fabrikant van beveiligingscamera"s en bewegingsdetectors voor in huis.

Apple zelf heeft ook al de stap naar de automobielsector gezet, met zijn Car Play-systeem dat iOS integreert in autodashboarden. Het iBeacon-systeem is dan weer een technologie die werkt met plaatsbepaling en gebruikt kan worden voor het navigeren binnen in gebouwen, automatische ticketcontrole en winkelpromoties op basis van waar je bent.