Nieuws

EU begint mega-robotproject

De Europese Unie heeft het grootste civiele onderzoeks- en innovatieproject voor robotica ter wereld gelanceerd. De verwachting is dat er hierdoor 240.000 banen bijkomen.

De Europese Unie heeft "s werelds grootste civiele onderzoeks- en innovatieprogramma in robotica gelanceerd. De verwachting is dat hierdoor binnen Europa meer dan 240.000 banen ontstaan. Het Sparc-project kijkt naar productie, landbouw, gezondheid, vervoer, civiele veiligheid en domotica.

De Europese Commissie investeert 700 miljoen euro en euRobotics 2,1 miljard euro, waardoor de totale investering op 2,8 miljard euro komt van 2014 tot 2020. euRobotics is een consortium van om en nabij 180 bedrijven en onderzoeksorganisaties dat gevormd is aan de privézijde om een een publiek-private samenwerking aan te gaan met de Europese Unie als publieke partner.

Neelie Kroes
Eurocommissaris Neelie Kroes kondigde het initiatief aan tijdens een toespraak op Automatica 2014, de International Trade Fair for Automation and Mechatronics in het Duitse München.

“De EU heeft al 700 miljoen euro ingepland voor onderzoek naar robotica in ons volgende financieringsprogramma”, vertelt Kroes. “De industrie heeft toegezegd onze investering met een ratio drie tot een te vergroten. De verwachting is meer dan tweehonderd bedrijven die hier aan meedoen. Samen hebben zij al twaalfduizend personeelsleden. Dat maakt dit het grootste robotica onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma ter wereld.”

“Op andere plekken op de wereld nemen ze dit ook zeer serieus”, gaat Kroes verder. “De Verenigde Staten hebben vrij recent hun National Robotics Initiative gelanceerd. Ook Zuid-Korea en Japan investeren flink.”

Robotica is de toekomst
Kroes geeft toe dat zeventig procent van de Europese burgers gelooft dat robots banen van mensen afpakken. “Geen van deze zorgen betekent dat we moeten stoppen met innoveren”, stelt de eurocommissaris. De EU is van mening dat robots er juist voor zorgen dat bedrijven in Europa kunnen blijven produceren, omdat ze anders de werkzaamheden wellicht uitbesteden in een land waar de kosten veel lager liggen.

Het project euRobotics was afgelopen december al aangekondigd, samen met initiatieven als Factories of the Future (FoF), Photonics, 5G Networking en nog vele anderen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business