Nieuws

Bestanden branden naar cd, dvd of blu-ray

Ook vanuit Windows kun je bestanden branden naar cd of dvd, maar veel opties heb je dan niet. Meer mogelijkheden krijg je in (de gratis versie van) Burnaware Free.

Windows beschikt al langer over een ingebouwde brandfunctie, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Burnaware Free biedt meer opties, hoewel er aan de gratis versie ook wel enkele beperkingen hangen.

Tijdens de installatie van Burnaware Free is het even opletten. Immers, als je wilt dat ook andere gebruikers (niet-administrators) deze software kunnen gebruiken, moet je dat expliciet aangeven. De installatie zelf is een kwestie van enkele seconden, waarna je meteen aan de slag kan.

[download_file]

Het openingsvenster is een taakgericht overzicht, verdeeld over vier rubrieken: Data (4), Multimedia (3), Schijf-images (4) en Gereedschap (3). We overlopen kort deze vier rubrieken, waarbij elke taak via een afzonderlijk icoon bereikbaar is.
In de rubriek Data kan je alvast ‘klassieke’ gegevensschijven branden, zowel naar cd, dvd als blu-ray. Daarnaast horen opstartbare schijven tot de mogelijkheden, evenals ‘maatwerkschijven’. Bij deze laatste kan je zelf het bestandssysteem selecteren, met keuze uit ISO 9660, Universal Disk Format of bridge (beide vorige).

[related_article id=”160534″]

De rubriek Multimedia laat weinig ruimte voor misverstanden. Hier kun je terecht voor zowel klassieke audio-cd’s, mp3-schijven als videoschijven. Deze laatste hoor je dan af te kunnen spelen op zowel een dvd-speler als een gameconsole, zoals Xbox of PS3.

Het zal je weinig verbazen dat het in de rubriek Schijf-images vooral draait om ISO-bestanden en aanverwante imagebestanden als cue, bin en nrg. Je kunt alvast twee richtingen uit: ofwel maak je van een schijf een imagebestand ofwel brand je zo’n bestand naar een schijf. Verder kun je ook van specifieke bestanden een iso-bestand creëren (al dan niet opstartbaar).

In de gereedschapskist ten slotte tref je drie handige tools aan: een om een (herschrijfbare) schijf te wissen, een om allerlei technische informatie over een schijf op te vragen en een om een schijf op mogelijke fouten te laten controleren.
Burnaware Free kan weinig wat sommige andere (gratis) brandtools niet kunnen, maar de overzichtelijke en ook Nederlandstalige interface maakt het wel aantrekkelijker.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business