Met de cellen van een nazaat van de beroemde maar gekwelde artiest plus een 3D-printer, kan het verloren oor van Vincent van Gogh weer 'horen'.


Vincent van Gogh staat behalve om zijn prachtige kunstwerken, vooral bekend over het verwijderen van zijn eigen oor. Het verloren lichaamsdeel is bijna het handelsmerk geworden van de gekwelde kunstenaar. Nu, met de hulp van een moderne Duitse artiest en enkele wetenschappers is het oor terug… min of meer.

Kunstenaar Diemut Strebe heeft hulp gekregen van wetenschappers bij het recreëren van Van Goghs oor. Hierbij maakte hij gebruik van levend weefsel dat gegroeid is met cellen van Lieuwe van Gogh, de achter-achterkleinzoon van Vincents broer Theo.


De genetische cellen werden gekweekt in een ziekenhuis in Boston. Met een 3D-printer zijn deze cellen gevormd tot een oor. Momenteel is het kunstwerk te zien in een Duits museum.

Horen wat je zegt
Omdat alleen een geprint oor nog niet raar genoeg is, praten de bezoekers van het museum er ook nog eens tegen. Het oor "hoort" wat je zegt. Het museum komt met de volgende uitleg:

“Het opgevangen geluid wordt verwerkt door een computer. De software converteert het om de zenuwimpulsen te stimuleren. Het oor reageert niet, de spreker houdt een monoloog. Het krakende geluid dat wordt geproduceerd is juist om de afwezigheid te schetsen in plaats van aanwezigheid.”

De wereld rond
Het oor wordt "levend" gehouden in een voedingsoplossing. Het kunstwerk is nog tot en met 6 juli te zien in het Center for Art and Media in Karlsruhe, Duitsland. Daarna gaat de tentoonstelling nog de hele wereld rond. Met de juiste verzorging kan het oor nog jaren levend gehouden worden.

Tot begin juli kun je naar het oor toe in Duitsland om tegen Vincent te zeggen dat hij zich niet zo druk hoeft te maken over de kleine dingen in het leven. Dat het best oké is om af en toe rustig aan te doen.