Nieuws

Spamcampagne maakt misbruik van angst voor Cryptolocker

Oplichters maken misbruik van de angst voor Cryptolocker, de malware die je pc gijzelt. Dat doen ze met een spamcampagne die zelf malware verspreidt.

Beveiligingsspecialist BullGuard waarschuwt voor een spamcampagne die misbruik maakt van de angst voor Cryptolocker, de malware die je pc gijzelt, om zelf malware te verspreiden.

Cryptolocker kwam bij ons begin dit jaar nog onder de aandacht omdat het voor het eerst ook in België was opgedoken. Het gaat om zogenaamde ransomware, ofwel malware waarmee hackers je computer en persoonlijke gegevens gegijzeld kunnen houden.

[related_article id=”161920″]

Ransomware sluipt gewoonlijk je Windows-systeem binnen vermomd als een e-mailbijlage. Wanneer je die bijlage niets vermoedend opent, treedt de malware in werking en worden alle bestanden op je computer versleuteld. Als dat proces eenmaal is voltooid, verwijdert de malware zichzelf en krijgt de gebruiker het bericht dat zijn gegevens gegijzeld worden gehouden, tenzij hij losgeld betaalt om weer toegang te krijgen.

BullGuard heeft ontdekt dat oplichters misbruik maken van de angst voor Cryptolocker om via een spamcampagne de computers van ongeruste gebruikers te infecteren. De spammail biedt een tooltje aan dat belooft om je versleutelde bestanden opnieuw te ontgrendelen, maar in werkelijkheid gaat het om malware. Wanneer je het tooltje downloadt wordt een registry cleaner aangeboden die meldt dat er heel wat registerproblemen zijn aangetroffen op het systeem. De enige manier om die problemen op te lossen is door de software aan te schaffen die de oplichters aanbieden.

“Ze proberen misbruik te maken van de angst en onzekerheid,” zegt Raluca Stanciu, beveiligingsonderzoeker bij BullGuard, in een persbericht. “Als regel geldt dat je ongevraagde e-mails beter negeert. Dat gezegd zijnde, verwachten we heel wat e-mails met een gelijkaardig thema te zien opduiken in de komende weken.”

Zoals altijd geldt de regel dat je voorzichtig moet zijn met e-mails van onbekende afzenders, zeker wanneer die een bijlage bevatten. Zorg er ook voor dat je je beveiligingspakket up-to-date houdt en maak enkel gebruik van betrouwbare software, zoals het gratis CCleaner, wanneer je besluit om je register op te schonen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business