Nieuws

Google neemt satellietbedrijf over voor half miljard

Google wil met de beelden van het bedrijf Skybox de kwaliteit van Google Maps verbeteren. Maar er zijn ook nog ambitieuzere plannen.

Google lijft het bedrijf Skybox Imaging in voor vijfhonderd miljoen dollar. Skybox is gespecialiseerd in satellietbeelden van de aarde. De eerste geruchten waren dat Google voor het bedrijf zo’n miljard dollar over had, maar dat cijfer is dus flink bijgesteld.

Skybox stelt dat het de kleinste satelliet heeft gebouwd die hogeresolutiebeelden van de aarde kan maken. Ook videobeelden en de bijhorende analyses kunnen door Skybox aangeleverd worden.

[related_article id=”158901″]

Eigen satellieten bouwen
In november lanceerde het bedrijf de SkySat1, een satelliet die videoclips van 90 seconden kan maken met dertig beelden per seconde. Die satelliet is de eerste van wat een vloot van 24 moet worden. Of die vloot er nu ook komt na de overname, is nog niet duidelijk.

Volgens Google moet de overname helpen om Google Maps up-to-date te houden met zo recent mogelijke beelden. De acquisitie geeft het bedrijf echter ook de mogelijkheid om eigen satellieten te gaan ontworpen en bouwen.

“Na verloop van tijd hopen we dat het team van Skybox en de technologie ons kan helpen om internettoegang te verbeteren en om bij te staan in rampenbestrijding, twee gebieden waar Google al langer in geïnteresseerd in”, zo luidt het in een mededeling.

Iedereen op het net
Satellieten, luchtballonnen en drones staan de laatste tijd erg in de belangstelling van de technologiesector. De bedoeling is vooral om meer mensen zo internettoegang te geven. Voor de bedrijven is dat ook goed voor hun winst- en omzetcijfers.

Google kocht in april al de dronefabrikant Titan Aerospace om zijn Project Loom verder te verbeteren. Daarbij wordt internettoegang aangeboden aan afgelegen gebieden via ballonnen die met wifi zijn uitgerust.

Concurrentie van Facebook
Ook Facebook, dat naar verluidt ook in Titan Aerospace geïnteresseerd was, steekt veel geld in het ontwikkelen van satellieten en drones om meer mensen op het internet te krijgen. In maart liet dat bedrijf weten dat het een eigen lab had opgericht dat zich hier specifiek mee ging bezighouden. Mark Zuckerberg is ook nauw betrokken bij Internet.org, een organisatie die de volledige wereldbevolking online wil krijgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business