Nieuws

Microsoft weigert Europese mails aan VS te overhandigen

Microsoft weigert e-mails die op zijn servers in Ierland worden bewaard aan de VS te overhandigen en noemt het een schending van de buitenlandse soevereiniteit.

Microsoft ligt in de clinch met de Amerikaanse overheid omdat het niet wil ingaan op een juridisch bevel om klantgegevens die op een Europese server worden bewaard te overhandigen.

Het Amerikaanse Departement van Justitie wil e-mails opvragen van een gebruiker van Microsofts maildienst in verband met een crimineel onderzoek. Microsoft weigert echter om de e-mails vrij te geven omdat ze worden bewaard in een datacenter in Dublin (Ierland) en de Amerikaanse wetgeving dus niet zomaar mag worden toegepast.

[related_article id=”161452″]

De technologiereus is van mening dat het ingaan op dergelijke verzoeken, zonder medeweten of toelating van de gebruiker of de overheid van het land waar de gegevens worden bewaard, indruist tegen de internationale wetten en verdragen. Bovendien noemt Microsoft het een gevaar voor de privacy van gebruikers en vreest het voor een negatieve impact op Amerikaanse cloudproviders in het buitenland.

Microsoft heeft, net als andere grote technologiebedrijven, het afgelopen jaar zwaar geleden onder de lekken van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit bleek dat de Amerikaanse overheid het niet altijd even nauw neemt met buitenlandse privacywetgeving om informatie te kunnen afluisteren. Dat heeft voor heel wat wantrouwen gezorgd bij buitenlandse overheden en gebruikers die vrezen dat de technologiebedrijven marionetten zijn van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het Amerikaanse Departement van Justitie noemt de houding van Microsoft dan weer absurd en  belemmerend voor de goede uitvoer van crimineel onderzoek. Microsoft bewaart de e-mails in het buitenland op basis van waar de gebruiker beweert te wonen. De overheid argumenteert dat een Amerikaanse crimineel dan zou kunnen vermijden dat zijn e-mails worden ingekeken, door een vals adres in het buitenland op te geven. Indien Microsoft gelijk krijgt, zou dat dus een precedent kunnen scheppen, waardoor het moeilijker wordt om bewijsmateriaal in het buitenland te bemachtigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business