Al over tien jaar zouden er mensen op Mars kunnen rondlopen, zo voorspelt de baas van het ruimtebedrijf SpaceX.

Advertentie

Het ruimtewagentje Curiosity van de NASA, dat momenteel op Mars rondrijdt om bodemstalen te nemen, zou binnenkort wel eens gezelschap kunnen krijgen. Niet van een ander karretje, maar van mensen. In een interview met CNBC voorspelt Elon Musk, de stichter van ruimtebedrijf SpaceX, dat er over tien tot twaalf jaar mensen op de rode planeet zullen rondlopen.

Volgens Musk is dat zelfs niet de grote uitdaging. Het is vooral belangrijk om zo snel mogelijk een zelfstandig functionerende stad op Mars te bouwen, die dan als hub kan dienen om nog verdere planeten te gaan bezoeken. Op die manier zou ons leven “multiplanetair” kunnen worden.

[related_article id=”160734″]

Alle uithoeken van de ruimte
Elon Musk is een 42-jarige Zuid-Afrikaan die miljardair werd met een internetbedrijf dat hij mee oprichtte: PayPal. Hij is ook de man achter het autobedrijf Tesla, dat alleen volledig elektrische wagens bouwt. In 2002 richtte hij daarnaast SpaceX op, dat ruimtevaartuigen en raketten ontwerpt, bouwt en lanceert, met als ultieme doel mensen naar alle uithoeken van de ruimte te brengen en ze op andere planeten dan de Aarde te laten wonen.

Ruimtereizen is in korte tijd zelfs een bijzonder concurrerende markt geworden. De Britse zakenmagnaat Richard Branson is volop bezig om betalende passagiers in een baan om de aarde te krijgen en ook Amazon-baas Jeff Bezos heeft zijn eigen ruimtebedrijf, Blue Origin. En niet alleen grote multinationals als Boeing hengelen naar NASA-contracten om astronauten en cargo naar het ISS te brengen, ook kleine bedrijfjes als Sierra Nevada Corporation zijn kandidaat. 

SpaceX gebruikt voor de ISS-reizen al sinds oktober 2012 zijn eigen Dragon-ruimteschip. Dat tuig kreeg vorige maand nog een fikse upgrade, toen SpaceX de Dragon V2 voorstelde.

Dan maar met eigen geld
Maar zelfs als SpaceX niet meer aan de bak zou komen bij de NASA, zal het zijn plannen om de ruimte te veroveren gewoon voortzetten, zo belooft Musk. “Het is mogelijk dat we het commerciële contract niet winnen. In dat geval zullen we ons best doen om door te zetten, met ons eigen geld.”