Nieuws

Google verandert Nest in hart van het slimme huis

Google lanceert het Nest Developer Program en transformeert de slimme thermostaat tot basis voor het slimme huis in combinatie met Google Now.

Google geeft een eerste blik op zijn plannen voor Nest met de introductie van het Nest Developer Program, een open ontwikkelplatform dat de slimme thermostaat en rookmelder in staat stelt om met andere apparaten in en rond het huis te communiceren.

Dankzij het Nest Developer Program kunnen fabrikanten hun producten laten samenwerken met Nest. Google kondigt reeds een aantal uiteenlopende samenwerkingen aan met onder meer Lifx, Mercedes-Benz, Whirlpool en Jawbone. Producten die met Nest kunnen communiceren krijgen het label “Works with Nest” opgeplakt.

[related_article id=”158578″]

De lampen van Lifx kunnen bijvoorbeeld rood kleuren wanneer de slimme rookmelder Nest Protect alarm slaat. Dankzij de samenwerking met Mercedes kan je auto dan weer aan je Nest-thermostaat laten weten dat je bijna thuis bent, zodat het huis alvast wordt verwarmd. Draag je een slimme armband van Jawbone, dan kan die de thermostaat laten weten wanneer je wakker wordt, zodat je niet in een koud huis moet opstaan.

Het Nest Developer Program is open voor fabrikanten, maar ook voor ontwikkelaars zonder kapitaal om hun idee te realiseren. Google heeft daarvoor het Thoughtful Things Fund in het leven geroepen om ontwikkelaars met goede ideeën te financieren.

Gegevens delen

Na de overname van Nest door Google, maakte het bedrijf zich sterk dat het onafhankelijk blijft opereren en geen gebruikersgegevens zou delen met zijn nieuwe eigenaar. Een naïeve belofte natuurlijk, want Google gaat een aantal van zijn diensten met Nest integreren, zo schrijf The Wall Street Journal.

Door de integratie kunnen gebruikers met spraakcommando’s via een mobiele Google-app hun Nest bedienen. Dankzij integratie met Google Now kan dan weer worden achterhaald of een gebruiker op weg is naar huis, zodat de temperatuur automatisch kan worden aangepast.

Het delen van de informatie zal via het opt-in-principe gebeuren, gebruikers moeten dus eerst toestemming geven, maar de vraag blijft wat hiervan de gevolgen zijn voor de privacy. Matt Rogers, medeoprichter van Nest, zegt tegenover The Wall Street Journal dat het alleen maar met Google deelt of een gebruiker thuis is of niet, er worden geen namen, adressen of e-mailadressen gedeeld. Bovendien zullen bedrijven die de gegevens van Nest willen gebruiken eerst gebruikers moeten contacteren om uit te leggen welke informatie ze nodig hebben en waarom.

Slimme beveiligingscamera’s

Ondertussen heeft Nest ook uit eigen beweging de startup Dropcam overgenomen. Dropcam bouwt online beveiligingscamera’s voor woningen en komt in handen van Nest voor een bedrag van 555 miljoen dollar. De startup zal worden opgenomen in het productportfolio van Nest en valt voortaan dus ook onder het privacybeleid van het dochterbedrijf van Google. Eerder toonde Google zelf reeds interesse in een overname van Dropcam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business