Nieuws

Intel komt met eerste 3D-geprinte robot

Een serie van robotkits voor 3D-printers wordt momenteel ontwikkeld door Intel. De eerste, genaamd Jimmy, komt al uit in september.

Een serie van robotkits voor 3D-printers wordt momenteel ontwikkeld door Intel. De eerste, genaamd Jimmy, komt al uit in september.

De 45 centimeter lange "sociale robot" kost ongeveer 1.500 dollar. De lopende robot, ontwikkeld in samenwerking met Trossen Robotics, is een kleinere versie van de robot van 16.000 dollar die Inteltopman Brian Krzanich liet zien tijdens zijn toespraak op de Re/code-conferentie in mei.

Doe-het-zelf"ers
De tweebenige Jimmy is de eerste in een lijn robots waarmee Intel hoopt de doe-het-zelvers enthousiast te maken. De uiteindelijke bedoeling is dat er meer en meer functionaliteiten voor de robots ontworpen worden, zodat ze in staat zijn om bepaalde taken uit te voeren. Denk aan het aan- of uitmaken van de lampen, het oprapen van de krant of zelfs het voeren van een gesprek. Dat lieten de onderzoekers gisteren weten tijdens de Intel Future Showcase 2014 in New York City.

Intel en zijn robotica-partners verkopen kits met servomotors, accu"s, kaarten, een frame en andere interne onderdelen. Met een 3D-printer kan men zelf het ontwerp van de robot bepalen en deze op het exoskelet plaatsen.

Uitdagingen
Jimmy gebruikt twee camera"s om beelden vast te leggen en te analyseren. Dit helpt bij het identificeren van objecten. De robot beschikt niet over een werkende hand, dus hij kan niets oprapen of afgeven. Dit is en blijft de grootste uitdaging in de verdere ontwikkeling van Jimmy, laten de onderzoekers weten.

De chipmaker voorziet robots van zijn eigen Edisonbord ter grootte van een SD-kaart. Deze beschikt over een low-power Quarkchip. Het goedkope bord is waarom Jimmy verkocht kan worden voor om en nabij 1.500 dollar zegt Joe Zawadsky, manager van het 21st Century Robot-initiatief bij Intel.

Jimmy is sowieso vele malen goedkoper dan zijn dure neef van 16.000 dollar die beschikt over een Intel Core i5-processor op basis van de Haswell-microarchitectuur.

RealSense 3D
Jimmy zal door Intel nog verder ontwikkeld worden, onder meer met 3D-technieken om diepte vast te leggen. Dit stelt de robot in staat om de afstand tussen objecten te bepalen. 

De technologie die ze hiervoor gebruiken komt uit Intels RealSense 3D-cameratechniek, dat uitdrukkingen op gezichten kan herkennen om te analyseren in welke stemming iemand is. De eerste Realsense 3D-camera"s zijn eind dit jaar in laptops te vinden.

Andere robots
Daarnaast is Intel bezig met het ontwikkelen van zogeheten hexapod-robots met meerdere benen en mobiele robots met rolballen. Ook deze robots krijgen sensoren en camera"s om de afstand en beweging van objecten te analyseren. En een draadloze verbinding voor communicatie.

Intel voorziet de doe-het-zelvers van programmeertools voor mobiele apparaten om de robots te besturen. De Intel XDK-softwaredevelopmentkit kan programma"s schrijven in HTML5, dat houdt in dat je met deze apps via smartphones, tablets en pc"s controle hebt over de robot.

Toekomstbeeld
Door handen, benen en communicatiemiddelen te geven verandert de manier waarop mensen met robots omgaan, zegt Brian David Johnson, een futurist bij Intel. “De eerste uitdaging voor Intel bij het bouwen van een functionele robot was het maken van een tweevoetig been en het toevoegen van meer componenten om de robot zo veelzijdig mogelijk te maken.”

“Naarmate de prijzen zakken, zijn meer mensen in staat taakgerichte robots aan te schaffen voor hulp in het huishouden”, denkt Johnson, die al meerdere boeken heeft geschreven over robotica. “Ooit zullen robots net zo normaal zijn als internet nu is.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business