Pc-verkoop leeft weer beetje op

Het aantal verscheepte pc's zal nog altijd dalen in 2014, maar niet zo erg als vorig jaar, denkt het marktonderzoeksbureau Gartner. In de Ultramobiles-categorie zit zelfs nog groei.

De pc-markt is klaar voor een bescheiden revival, denkt Gartner.

Volgens het marktonderzoeksbureau zal het aantal verscheepte pc’s dit jaar met slechts 2,9 procent dalen. Dat klinkt niet bepaald als een reden tot feesten, maar het cijfer is al een stuk beter dan de daling van 9,5 procent van 2013.

De pc-markt staat al jaren onder druk, nu steeds meer consumenten een smartphone of tablet kiezen in plaats van een desktop of laptop. Heel wat mensen houden ook langer hun bestaande machine in plaats van om de paar jaar een nieuwe te kopen. De lauwe ontvangst van Windows 8 gaf pc-eigenaars ook niet veel reden om naar de winkel te hollen en een nieuwe computer aan te schaffen.

Met dank aan zakelijke gebruikers
Waarom dient 2014 zich dan toch een stuk beter aan voor de pc-industrie? Dat ligt aan de zakelijke gebruikers.

“Zakelijke upgrades van Windows XP en de algemene upgradecyclus in ondernemingen zullen de neerwaartse trend minderen, vooral in West-Europa”, zegt onderzoeker Ranjit Anwal van Gartner. “Dit jaar verwachten we bijna 60 miljoen vervangingen van professionele pc’s in volwassen markten.”

Het aantal verscheepte desktops en laptops zal dalen van 296,1 miljoen vorig jaar naar 276,2 miljoen dit jaar en 261,6 miljoen volgend jaar. Ultramobiles zullen daarentegen meer succes kennen. Zij stijgen van 21,5 miljoen stuks in 2013 naar 32,2 miljoen in 2014 en 55 miljoen in 2015. Een ultramobile of ultrabook wordt door Gartner gedefinieerd als een dunne, compacte en licht laptop die speciaal ontworpen is voor gebruik onderweg. De Macbook Air van Apple is een typisch voorbeeld.

Tablets en smartphones boven
Het aantal verscheepte tablets zal met 24 procent stijgen tot 256 miljoen exemplaren. Het aantal gsm’s stijgt met 3,1% naar 1,9 miljard stuks. Smartphones zullen daarvan 66 procent uitmaken. In 2018 zal dat zelfs al 88 procent zijn. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business