Nieuws

EU wil overleg met Google en Microsoft over vergeetrecht

De Europese privacywaakhond wil met de zoekmachines overleggen hoe het controversiële 'recht om te worden vergeten' kan worden toegepast.

De privacywaakhond van de Europese Unie heeft Google, Microsoft en Yahoo uitgenodigd om de koppen bij elkaar te steken over de implementatie over het ‘recht om vergeten te worden’.

The Wall Street Journal schrijft dat de zoekmachines zijn uitgenodigd voor een overleg volgende week donderdag in Brussel, al is het nog niet duidelijk of de bedrijven ook op die uitnodiging zijn ingegaan. Microsoft heeft tegenover onze collega’s van CNet al wel bevestigd dat het aanwezig zal zijn.

[related_article id=”161452″]

In mei heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat elke Europese burger het recht heeft om een verzoek in te dienen om zoekresultaten over zijn persoon te laten verwijderen als die niet langer relevant zijn of de privacy schenden. De beslissing wakkerde de langdurige discussie weer aan over het evenwicht tussen privacy op het internet en recht op informatie van het publiek.

Google kantte zich tegen de beslissing, maar zag zich wel genoodzaakt om een vergeetformulier online te plaatsen langswaar verwijderverzoeken kunnen worden ingediend. Ook Microsoft heeft deze week een gelijkaardig formulier online geplaatst voor zijn zoekmachine Bing.

Sinds het formulier van Google online staat, heeft de zoekreus al meer dan 70.000 verwijderverzoeken ontvangen. Die worden eerst door een team van experts geanalyseerd voordat de beslissing wordt gemaakt om een zoekresultaat al dan niet te verwijderen. Toch heeft Google na kritiek al enkele verwijderverzoeken moeten terugdraaien.

Europa neemt daarom het initiatief om een aantal regels vast te leggen die bij het beslissingsmakingsproces moeten worden toegepast. Bovendien zouden de Europese waakhonden willen dat Google de zoekresultaten ook van zijn primaire site Google.com verwijdert. Tot nog toe werden de resultaten enkel van regionale Europese websites verwijderd, zoals bijvoorbeeld Google.be of Google.nl.

beleidcensuureuropagooglejuridischmicrosoftnieuwsprivacyvergeetformuliervergeetrechtverwijderenzoekresultaten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen