Nieuws

Nieuw computersysteem maakt real-time verkeersinformatie goedkoop

Spaanse onderzoekers ontwikkelden een goedkoop systeem voor het monitoren van verkeersstromen in real-time, ook op secundaire wegen.

Onderzoekers aan de universiteit van Granada in Spanje hebben nieuwe software ontwikkeld die verkeersstromen in de gaten moet houden. De software draait op goedkope toestellen en dient om de verkeersstromen in en tussen steden in kaart te brengen. Omdat de informatie in real-time wordt vergaard is ze niet enkel nuttig voor de autoriteiten maar ook, en niet in het minst, voor mensen onderweg. Via de smartphone is het immers mogelijk om de drukte op bepaalde wegen te raadplegen.

De gebruikte toestellen kunnen langs de kant van elke weg geplaatst worden en detecteren wagens aan de hand van de signalen die ze uitzenden. Dat kan gaan om gps, maar bijvoorbeeld ook de Bluetooth van je smartphone. De onderzoekers benadrukken dat er geen persoonlijke informatie wordt vergaard en dat het gebruikte algoritme specifiek is ontwikkeld om geen mac-adressen te detecteren.

Nauwkeurig

Het systeem kan wel individuele auto’s onderscheiden, wat de waarnemingen en voorspellingen nauwkeuriger maakt. De data die de toestellen oppikken worden verzonden naar een centrale server waar complexe algoritmes en artificiële neurale netwerken de data analyseren.

Omdat het systeem relatief goedkoop is, kan het ook langs secundaire wegen worden geïnstalleerd. Verkeersmonitorsystemen die vandaag in gebruik zijn kosten veel meer geld en zijn minder nauwkeurig. De Spaanse steden Granada en Seville zijn vandaag al met een beperkte versie van het monitorsysteem uitgerust. In totaal werden er al twintig toestellen geïnstalleerd.

Het project is voorlopig nog in een testfase, maar als de tests goed verlopen zien we binnenkort misschien ook bij ons nauwkeurigere verkeersinformatie, niet alleen op de autosnelwegen maar ook op de kleinere provinciebanen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business