Linux Tails, het favoriete besturingssysteem van klokkenluider Edward Snowden, is dan toch niet zo NSA-bestendig als werd aangenomen.

Met Linux Tails kan je in volstrekte anonimiteit een computer gebruiken en online gaan. De Linuxdistributie draait vanop een usb-stick en moet niet geïnstalleerd worden op een computer. Het is mogelijk de usb-stick in eender welke pc te steken om met Tails te werken. Zodra je klaar bent en je de stick verwijderd hebt worden al je sporen gewist. De volgende gebruiker zal nergens aan merken dat jij aan op de computer hebt gewerkt.

Alle internettrafiek binnen Tails loopt via Tor, zodat je de indruk kan krijgen dat de makers er van echt aan alles gedacht hebben. Dat Tails de veiligste manier is om online te gaan, is dus erg waarschijnlijk, maar toch is ook dit superveilige besturingssysteem lek.

 

Identiteit

Dat ontdekte de beveiligingsfima Exodus Intelligence. Volgens Exodus is versie 1.1 van het OS kwetsbaar voor aanvallen die je identiteit kunnen onthullen. Problematisch, aangezien het beschermen van je identiteit net de reden is waarom je Tails gebruikt.

Exodus Intelligence belooft om de details rond de kwetsbaarheid niet uit de doeken te doen alvorens de makers van Tails de kans hebben gekregen het lek te dichten. Toch maakte het bedrijf het bestaan van een kwetsbaarheid wereldkundig zonder het Tails-team eerst op de hoogte te brengen. Daarenboven wil de beveiligingsfirma het precieze detail van het lek pas volgende week aan de makers meedelen. Voorlopig is Tails dus kwetsbaar, al weet (bijna) niemand hoe en waarom.