Nieuws

Apple shopt verder: Booklamp en Swell

Apple nam in de afgelopen maanden Booklamp over, een start-up voor gepersonaliseerde boekenaanbevelingen. Volgens geruchten kocht het bedrijf ook podcast-app Swell.

Na de breed uitgesmeerde deal met Beats, dat Apple overkocht voor zo"n 3 miljard dollar, raakten vandaag twee kleinere overnames bekend. Zo zou Apple in de afgelopen maanden Booklamp en Swell overgenomen hebben.

Booklamp was een start-up die zich profileerde als een Pandora voor boeken, naar de bekende (maar bij ons niet beschikbare) slimme radiodienst. Booklamps paradepaardje was dan ook zijn Book Genome-project, een engine die de tekst van boeken analyseerde, ze indeelde volgens allerlei thema"s en andere variabelen, om lezers zo suggesties te kunnen bieden op basis van de boeken die ze al gelezen hadden.

[related_article id=”158256″]

Booklamp sloot in april de deuren; vandaag bevestigt Apple dat zij het bedrijf inderdaad hebben overgenomen, vermoedelijk voor een som tussen de 10 en 15 miljoen dollar. Volgens TechCrunch, dat als eerste de aandacht vestigde op de mogelijke overname, zijn verschillende medewerkers van Booklamp ook overgeheveld naar Cupertino.

Dit alles zou erop kunnen wijzen dat iBooks binnen afzienbare tijd een stuk slimmer gaat worden. Ook biedt de overname Apple de mogelijkheid om een tegenhanger te vormen voor Amazons X-Ray-dienst, waarmee lezers onder andere kunnen zien waar in een boek bepaalde woorden of personages voorkomen.

Nog niet bevestigd zijn de geruchten dat Apple in gesprek is met podcast-app Swell. Het bedrijf zou daar 30 miljoen euro voor neertellen, waarna de app stopgezet zou worden.

Er valt een zeker patroon te herkennen: Swell is een app die je een ononderbroken stream van podcasts laat horen. Gebruikers kunnen oninteressante uitzendingen weg-swipen, waarna de app leert wat jij wel en niet interessant vindt. Ook Apples Podcasts-app – die al heel wat kritiek heeft moeten verduren wegens z"n gebrek aan features en gebruiksonvriendelijkheid – zou dus een makeover kunnen krijgen.

Pittig detail: Swell kon eerder zo"n 7,2 miljoen dollar in investeringen binnenhalen. Een flink deel daarvan was afkomstig van Googles investeringspoot Google Ventures, dat investeert in bedrijven om onder andere technologieën te steunen die zij later kunnen opkopen en in hun eigen diensten incorporeren.

In dit geval lijkt het erop dat Apple hen te snel af is geweest. Als de geruchten kloppen, zullen overigens ook verschillende Swell-werknemers tewerkgesteld worden in Cupertino.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business