Pelican Imaging wil de technologie die je foto's achteraf opnieuw laat scherpstellen nu ook beschikbaar maken voor smartphones.

Advertentie

Herinner je je de lichtveldcamera van Lytro? Dat toestel kan de volledige diepte-informatie van een bepaalde omgeving opnemen, waardoor je alle foto"s achteraf opnieuw kan scherpstellen. Het bedrijf werkt nu aan een opvolger, maar Pelican Imaging gaat een andere weg op.

Pelican wil een vergelijkbare technologie beschikbaar maken voor smartphones. Het bedrijf gaf vandaag dan ook een aantal voorbeeldfoto"s vrij, gemaakt met hun gamma camera"s voor smartphones.

 

Die camera"s zijn al even in ontwikkeling: het eerste prototype werd door Pelican voorgesteld in 2011.

Anders dan de Lytro werkt Pelican met een zogenaamde array camera – verschillende lenzen met telkens een aparte sensor. Deze opbouw is compacter en dus meer geschikt voor smartphones.

Elke camera neemt een aparte foto, die vervolgens door Pelicans software verwerkt wordt tot een volledig beeld met diepte-informatie. De array camera is dunner dan 3 mm en kan zowel 8MP-foto"s als 1080/30p-video"s nemen.

Zoals je op de voorbeeldfoto"s kan zien, kan je niet alleen de focus van elke foto veranderen, maar ook de dieptekaart zelf bekijken en de sterkte van de blur aanpassen.

Een aantal smartphones laten je nu ook al toe om foto"s opnieuw scherp te stellen, maar dat effect is softwarematig en wordt bereikt door de ingebouwde camera meerdere foto"s na elkaar te laten nemen, telkens met een andere focus. De hardware-oplossing die Pelican nu ontwikkelt zou daarom flexibeler en veelzijdiger moeten zijn.

Advertentie