Nieuws

EU vertrouwt Google niet met Android

De Europese Unie wil onderzoeken of Google Android gebruikt om zijn eigen apps een oneerlijk voordeel te geven tegenover die van de concurrentie.

Google en de Europese Unie zijn het wel vaker oneens en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. De EU haalde pas haar slag thuis met de invoering van het recht om vergeten te worden, maar de antitrustregulatoren zijn nog niet klaar met de internetgigant.

De Europese Commissie stampt momenteel een nieuw onderzoek uit de grond naar de relatie tussen Google en Android. Er wordt gevreesd dat Google zijn mobiele besturingssysteem gebruikt om eigen Android-apps te promoten, zonder een eerlijke kans te geven aan applicaties van derden.

[related_article id=”158901″]

Android is gratis, ook voor fabrikanten die het besturingssysteem op hun eigen telefoons willen zetten, maar volgens een bron bij Reuters moet er een andere prijs betaald worden. Om de nieuwste versie van het besturingssysteem te verkrijgen moeten smartphonebouwers een contract tekenen met Google waarin ze verplicht worden een minimumaantal Google-apps met hun telefoon mee te leveren, aldus de bron.

Vragenlijst

De EU wil de waarheid achter die claim achterhalen met een nieuwe vragenlijst die naar alle fabrikanten wordt gestuurd. Concreet wil de commissie weten of Google zijn dominantie gebruikt om zijn eigen apps te promoten ten koste van die van derden. Aangezien Android op ongeveer 80 procent van alle mobiele toestellen staat geïnstalleerd zou dat een serieuze inbreuk op de eerlijke concurrentie zijn.

In een verklaring stelt Google echter dat iedereen Android kan gebruiken zonder Google, en iedereen Google kan gebruiken zonder Android. De softwarereus wijst er verder op dat zowel de VS als de Commissie voor eerlijke handel van Korea Googles contracten omtrent Android onderzocht hebben, en daarin geen onregelmatigheden vaststelden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business