Nieuws

Eén op vijf Androidtelefoons draait geen Google-apps

Android draait op 86 procent van alle smartphones, maar één vijfde van die toestellen moet het zonder Googles eigen apps en diensten stellen.

Android draait vandaag op 86 procent van alle smartphones wereldwijd, maar één vijfde van al die toestellen wordt geleverd zonder Googles eigen apps en diensten aan boord.

De cijfers komen uit een recent rapport van Abi Research dat de huidige verdeling op de smartphonemarkt in kaart brengt. Android is koning met maar liefst 86 procent van de markt, maar wanneer je alleen kijkt naar door Google gecertificeerde toestellen, zakt dat cijfer terug tot 65 procent.

[related_article id=”158901″]

De overige 21 procent omvat smartphones die deze certificering niet hebben ontvangen en bijgevolg ook niet met de standaard apps en diensten van Google worden geleverd. Het gaat dan om zogenaamde forks van Android, die vooral in opkomende markten erg succesvol zijn. In België en Nederland zijn nagenoeg alle beschikbare Androidtoestellen voorzien van de Google-apps.

“De groei wordt aangedreven door de ontwikkeling van de Chinese en Indische telefoonfabrikanten, niet alleen op hun eigen markt, maar steeds vaker ook in heel Azië en daarbuiten,” vertelt Nick Spencer, senior practice director voor mobiele toestellen bij Abi Research, in een persbericht.

Voor de eerste keer in de geschiedenis waren de Chinese en Indische fabrikanten samen verantwoordelijk voor het merendeel van de verscheepte smartphones, met een aandeel van 51 procent. “Terwijl veel van deze fabrikanten op de budgetmarkt gericht zijn, zoeken sommigen ook de weg naar het middensegment, zoals Xiaomi en Gionee, waardoor ze meer concurrentie vormen voor Samsung in het bijzonder,” besluit Spencer.

Na Android wordt de rest van de koek verdeeld onder een handvol besturingssystemen, waarvan Apples iOS het grootste is. Microsofts Windows Phone volgt op een verre derde plaats.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business