Nieuws

Laad je batterij op met ultrasoon geluid

Een studente uit de VS bouwde een prototype van een toestel waarmee je een smartphone kan opladen zonder die uit je zak te halen.

 (Fotocredit: Nick Bilton – New York Times)

Draadloos laden bestaat al in de vorm van Qi. Daarmee kan je een smartphone of tablet opladen over een afstand van enkele tientallen millimeters. Je moet je toestel dus ergens opleggen om het van stroom te voorzien.

Handig, maar niet handig genoeg voor Meredith Perry. De studente astrobiologie aan de universiteit van Pennsylvania in de VS stootte op een methode om energie door een hele kamer te zenden, zodat toestellen gewoon in je broekzak kunnen opladen.

[related_article id=”161563″]

Druk en geluid

Perry vond een technologie uit waarmee ze elektriciteit kan omzetten in ultrasone geluidsgolven. Die geluidsgolven worden vervolgens uitgezonden over een hele kamer, waarna een ontvanger, gekoppeld aan je telefoon of ander gadget, ze opgepikt en terug omzet naar elektriciteit. De technologie draagt de naam piezoelectricity. Het contept erachter is dat druk, veroorzaakt door beweging, kan omgezet worden in elektriciteit. Geluid, wat niets meer is dan trillingen in de lucht, zorgt in het geval van Perry’s technologie voor de bewegingen, de druk en dus de energie.

De studente ziet geweldig potentieel in de technologie en richtte twee jaar geleden al een eigen bedrijfje op: uBeam. Daarmee begon ze te werken aan een prototype. Woensdag kondigde haar bedrijf aan dat ze in haar opzet geslaagd was. De volgende stap is het bouwen van producten voor consumenten, aldus Perry.

Elektriciteit als wifi

“Mijn uitvinding is het enige draadloze laadsysteem waarmee je je telefoon kan gebruiken, en vrij door een kamer kan bewegen, terwijl je toestel aan het laden is”, vertelde Perry in een Interview aan de New York Times. “Opladen wordt een wifi-achtige ervaring. Met alle andere technologieën moet je erg dicht bij een ontvanger zijn.”

Ubeam-opladers worden erg dun: niet meer dan vijf millimeter. Je kan ze dus zomaar aan de muur hangen, of desgewenst transformeren tot decoraties. Ook de ontvangers zullen dun zijn, en bijgevolg eenvoudig te integreren in smartphones en tablets. Als de technologie de norm wordt, zoals Perry hoopt, dan kan dat de designfilosofie van gadgets stevig veranderen. Batterijen zullen een stuk dunner en kleiner kunnen worden: met draadloze energie overal is het immers niet meer noodzakelijk om een grote batterijcapaciteit te hebben.

Ubeam heeft natuurlijk ook enkele beperkingen: zo is het niet mogelijk om energie door muren te stralen. Om een heel huis van het elektriciteitssignaal te voorzien moet je dus een zender in iedere kamer hebben. Verder heeft de nieuwe manier van draadloos laden enkel kans wanneer deze aanslaat bij het grote publiek. Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. Qi bestaat immers al een hele tijd, maar slechts weinigen maken er gebruik van.

Gratis uBeam

Perry hoopt in ieder geval op het beste. Binnen twee jaar moet haar toestel in de rekken liggen. Ubeam zal twee varianten maken: kleine laadstations voor de consument en grote industriële exemplaren, om bijvoorbeeld stadions van energie te voorzien. De studente ziet een toekomst waarin koffieshops niet enkel gratis wifi, maar ook gratis uBeam aanbieden.

Perry en haar bedrijf vroegen al achttien patenten aan op de technologie. Ook investeerders zien wel iets in het idee: uBeam rondt momenteel een investeringsronde af weermee 1,7 miljoen werd opgehaald. Slechts één prangende vraag blijft: zullen de ultrasone geluidsgolven van de oplader je hond wegjagen? We contacteerden uBeam voor een reactie, een eventuele update volgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business