Nieuws

Samsung onthult Galaxy Alpha: eerste indruk

De nieuwste smartphone van Samsung krijgt de naam Galaxy Alpha. Het toestel krijgt zowaar een high-end afwerking met echt metaal: ongezien voor de Galaxy-reeks.

Samsung overweegt zijn telefoondesign over een andere boek te gooien, en experimenteert met een gloednieuw toestel: De Galaxy Alpha.

De Alpha moet het vooral van zijn uiterlijk hebben. Het toestel is immers afgewerkt met een frame van echt metaal, iets waar velen al lang op zitten wachten. Ook andere Galaxytoestellen zoals de S5 hebben een afwerking die op metaal lijkt, maar in realiteit gaat het om bewerkt plastic. De S5 kreeg daarom terechte kritiek op zijn afwerking, die beslist minder high end is dan wat andere fabrikanten kunnen voorleggen.

“De Alpha biedt met zijn uiterlijk een antwoord op de specifieke verlangens van de consumentenmarkt”, aldus JK Shin, CEO en hoofd van Mobiele Communicatie bij Samsung Electronics. In dat opzicht is de Alpha bezwaarlijk revolutionair te noemen. Een metalen afwerking wordt al een tijdje als standaard beschouwd voor duurdere toestellen, en de Galaxy Alpha heeft nog steeds geen metalen achterkant. Wat materiaal betreft lijkt de grootste revolutie hier dat de rand, die vroeger van vals metaal was, nu van echt metaal wordt.

iPhone

Natuurlijk verschilt de Alpha in meer dan alleen materiaalkeuze van de oude Galaxytoestellen. De smartphone ziet er compact en mooi en beslist meer high-end uit dan vroegere Samsungtoestellen. Samsung lijkt bovendien van plan de nieuwe designfilosofie door te trekken naar andere toestellen. Zo lijkt het erop dat ook de Note 4 wordt uitgerust met dezelfde metalen rand, tenminste, als we de gelekte foto’s mogen geloven. Het dient terloops opgemerkt te worden dat de Alpha uit meer dan één hoek veel weg heeft van de iPhone.

Middensegment

Hoewel het uiterlijk van de Galaxy Alpha een premium-telefoon doet vermoeden, vertellen de ingewanden van het toestel een ander verhaal. Afgaande op de specificaties kunnen we de Alpha meer klasseren als een telefoon aan de hoge kant van het middensegment. Zo heeft het 4,7 inch amoledscherm met 1280 x 720 pixels slechts een HD resolutie.

De processor is dan weer wel uitstekend. De Exynos octacore (eigenlijk twee quadcoreprocessors, één met vier 1,8 GHz  Cortex A15-kernen voor dagelijks gebruik en één met vier 1,3 GHz Cortex A7-kernen voor wanneer het toestel energie moet besparen) kan zich qua snelheid meten aan de Snapdragon 800, maar wordt bijgestaan door slechts 2 GB aan RAM. Niet slecht, maar in het hoge spectrum is 3 GB toch stilaan de norm.

Niet de beste allerbeste specificaties dus, al komt het toestel wel in de buurt. De 1860 mAh-batterij die het toestel van stroom voorziet lijkt dan ook eerder aan de zuinige kant. Verder draait de Alpha Android 4.4.4 KitKat, heb je 32 GB aan interne opslagruimte (maar geen sleuf voor microSD), zit er een 12-megapixelcamera aan de achterkant en een 2,1 megapixel selfie-exemplaar aan de voorkant. Tot slot is de Alpha uitgerust met LTE.

Te duur

Tot zover ziet het er allemaal redelijk veelbelovend uit. Het grootste probleem van de Galaxy Alpha is de prijs. Samsung denkt dat het uiterlijk van de Alpha een adviesprijs van 600 euro rechtvaardigt. Voor minder geld koop je echter toestellen met betere specificaties, zoals de LG G3 en zelfs Samsungs eigen vlaggenschip de Galaxy S5 kan je vandaag op de kop tikken voor ongeveer 550 euro. Dan heb je natuurlijk geen metaal, maar dat heb je met de HTC One M8 wel, en ook die kost intussen minder dan 600 euro.

Het is dan ook moeilijk in te beelden dat de Alpha zijn geld waard is. Voor een definitief oordeel is het nog even wachten. De Galaxy Alpha komt uit vanaf begin september en is verkrijgbaar in wit, zwart, goud, zilver en blauw.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business