Nieuws

HP verrast met stijgende pc-verkoop

De pc-verkoop van Hewlett-Packard is in het tweede kwartaal met 12 procent gegroeid. De meeste andere divisies gingen achteruit.

Hewlett-Packard heeft in het kwartaal dat eindigde op 31 juli iets meer dan 1 procent meer omzet geboekt. De bescheiden aangroei is bijna volledig toe te schrijven aan de pc-afdeling.

Het bedrijf noteerde een omzet van 27,6 miljard dollar. Het was de eerste keer dat HP een omzetstijging kon noteren na elf kwartalen van onafgebroken verkoopdalingen. De winst tikte af op 985 miljoen dollar. Een jaar geleden was dat nog 1,39 miljard dollar. De winstdaling komt er vooral van de herstructureringskosten na verschillende ontslagrondes.

Vervanging voor Windows XP
Ongeveer de helft van die omzet kwam voort uit de verkoop van pc’s en printers. Specifiek de pc-divisie ging er met bijna 12 procent op vooruit. Bedrijven zijn nog altijd volop bezig met het vervangen van hun computerparken, nadat Microsoft de ondersteuning van Windows XP heeft stopgezet. Die cyclus zal vroeg of laat echter stoppen. Het is dus niet duidelijk hoelang HP’s pc-afdeling hier nog van zal kunnen profiteren.

De Enterprise-afdeling van HP kon ook een verkoopgroei aankondigen, hier steeg de afzet 2 procent tot bijna 7 miljard dollar. De Print-afdeling moest 4 procent prijsgeven en ook in Services & Software daalde de afzet.

De hoek om of niet?
Topvrouw Meg Whitman van HP toont zich tevreden met het resultaat van haar bedrijf, maar waarschuwt tegelijk ook dat de donkere tijden mogelijk nog niet voorbij zijn. “Ik ben trots op de omslag die we in de omzet gemaakt hebben”, zo zei ze. “Maar ik weet niet of we nu al de hoek om zijn.”

Het HP-aandeel is dit jaar al ruim 26 procent meer waard geworden. Na de bekendmaking van de resultaten moest het papier echter terrein prijsgeven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business