Nieuws

China werkt aan eigen besturingssysteem

China heeft al langere tijd zijn twijfels over de betrouwbaarheid van Westerse software, en wil daarom overstappen op een eigen besturingssysteem dat in oktober al zou klaar zijn.

China is te afhankelijk van westerse software, aldus de Chinese overheid, die daar prompt een mouw aan past. In oktober plannen de Chinezen een eigen besturingssysteem op de markt te brengen, zodat ze Windows voor eens en voor altijd van overheidscomputers kunnen verbannen.

Het nieuwe besturingssysteem, dat op Linux werd gebaseerd, moet niet enkel dienen als OS voor desktops, het is ook compatibel met tablets en smartphones. Android heeft volgens de overheid immers een ongezond groot marktaandeel: in China draait 82 procent van alle telefoons het besturingssysteem van Google. Dat Google van het Chinese vasteland naar Hongkong verhuisde om China’s censuur te ontlopen zal ongetwijfeld iets met de bezorgdheid te maken hebben.

[related_article id=”158256″]

Apps

Het Chinese besturingssysteem moet in navolging van Android en Windows 8 overweg kunnen met appstores. Dat wist Ni Guagnan van de Chinese ingenieursacademie te melden aan het persbureau Reuters. Ni staat aan het hoofd van de samenwerking voor de ontwikkeling van het nieuwe OS, die in maart van dit jaar van start ging.

China ligt in de clinch met buitenlandse softwareontwikkelaars na beschuldigingen van cyberspionage. De VS beschuldigen China ervan Amerikaanse computers te hacken, terwijl China ervan overtuigd is dat Windows 8 ingebouwde achterpoortjes voor de NSA en consorten heeft. Microsoft kwam daarop prompt op een zwarte lijst te staan.

Ook met Apple heeft China het niet hoog op. Een achttal iPads en Macbooks werd begin deze maand op diezelfde zwarte lijst gezet, wat inhoudt dat de overheid geen gebruik meer mag maken van de toestellen. Beveiligingsspecialist Symantec mag de twee ontwikkelaars sinds enkele weken gezelschap houden.

Grote Chinese Firewall

Ni heeft hoge verwachtingen voor het eigen besturingssysteem dat Google, Apple, Microsoft en Symantec overbodig moet maken: “De ontwikkeling van een omgeving waarmee we de concurrentie kunnen aangaan met die bedrijven is de sleutel tot ons succes.”

De zwarte lijst geldt immers enkel voor overheidsinstanties, terwijl China graag zou hebben dat ook particulieren de stap naar Chinese software zetten. Dat de Grote Chinese Firewall efficiënter kan worden rechtgehouden als de Chinezen een door de overheid ontwikkeld OS gebruiken, komt diezelfde overheid natuurlijk niet slecht uit.

De vraag is maar hoe geweldig het besturingssysteem zal zijn, gezien het feit dat de ontwikkeling ervan pas goed en wel van start ging in maart. Wanneer het OS uitkomt in oktober zal het eerst op desktopcomputers verschijnen. De stap naar mobiele toestellen volgt later.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business